Siirry sisältöön

Karhunmetsästys alkaa

Suomen riistakeskus on myöntänyt yhteensä 289 poikkeuslupaa karhun kannanhoidolliseen metsästykseen torstaina 20. elokuuta alkavalle metsästyskaudelle. Poikkeuslupien lisäksi poronhoitoalueella voidaan kaataa alueellisen kiintiön nojalla 95 karhua, joista 20 läntisellä ja 75 itäisellä poronhoitoalueella.

Kannanhoidollisen metsästyksen tavoitteena on kannan tason säätely karhukannan hoitosuunnitelman tavoitteiden mukaisesti. Metsästys myös ylläpitää karhujen ihmisarkuutta ja vähentää vahinkoja.

– Pyynti pyritään kohdentamaan yksilöihin, jota liikkuvat asutuksen tuntumassa tai joiden tiedetään aiheuttaneen esimerkiksi mehiläis- tai rehupaalivahinkoja, kertoo Etelä-Savon riistapäällikkö Petri Vartiainen.

Poronhoitoalueen alueellisilla kiintiöillä metsästävien tulee seurata karhukiintiön täyttymistä. Karhunpyynnin edistymistä voi seurata Suomen riistakeskuksen kotisivuilla osoitteessa www.riista.fi.

 

Arvokas ja kunnioitettu saalis

Karhua metsästetään Suomessa pääsääntöisesti seuruemetsästyksenä ja koirien avulla. Pyyntiin osallistuu tuhansia metsästäjiä. Sekä poikkeusluvansaaja että seuruemetsästyksessä pakollinen metsästyksenjohtaja johtavat tiukasti karhun metsästystä.

– Kun karhu on saatu saaliiksi, kaadosta on tehtävä ilmoitus Suomen riistakeskukselle. Tänä päivänä ilmoitukset tehdään suoraan kaadolta Oma riista -palvelussa, Vartiainen sanoo.

Talja ja kallo kuuluvat perinteisesti karhunkaatajalle ja tarkastetut lihat jaetaan pyyntiin osallistujien kesken. Karhun kaatoa on nykyäänkin tapana juhlia peijaisissa. Jos lihat tai talja myydään, tarvitaan siihen Suomen ympäristökeskuksen lupa.

 

Kiireetön eräelämys

Kiinnostus karhujahtia kohtaan on merkittävästi kasvanut, ja aikojen saatossa metsien kuninkaan metsästystavat ovat myös muuttuneet. Koirien paikannusmenetelmät sekä metsäautotieverkoston ja ajoneuvojen käyttö nopeaan paikasta toiseen liikkumiseen ovat keskeinen osa tämän päivän pyyntiä.

– Tavoitteeksi voisi asettaa pidempään kestävän kiireettömiä eräelämyksiä tarjoavan pyyntikauden. Annetaan metsien kuninkaalle sen arvoinen jahti, Vartiainen suosittelee.

Lisätietoja

Vartiainen, Petri

  • Riistapäällikkö, Etelä-Savo
  • Riistanhoitoyhdistystoiminnan kehittäminen
  • 029 431 2211
  • petri.vartiainen@riista.fi