Siirry sisältöön

Hirvieläinten metsästyksen ensimmäinen jakso käynnistyy

Lapissa, Kuusamossa ja Taivalkoskella päästään hirvijahtiin syyskuun alussa. Muualla maassa alkaa hirvieläinten vahtimismetsästys, jonka tavoitteena on vähentää sato- ja liikennevahinkoja.

Hirvijahdin ensimmäinen jakso alkaa Lapissa, Kuusamossa ja Taivalkoskella syyskuun alussa. Samaan aikaan muualla maassa aloitetaan hirven, valkohäntäpeuran ja kuusipeuran metsästys vahtimalla. Runsaan valkohäntäpeurakannan alueella koko metsästyskauden hyödyntäminen on tärkeää.

Vahtimismetsästyksessä eläinten ajaminen ja koiran käyttäminen on kiellettyä. Hirven osalta vahtimismetsästys on rajoitettu pelloille.

 

Syksy saa eläimet liikkeelle

Valkohäntäpeurakolareita tapahtuu runsaasti Etelä- ja Lounais-Suomessa, jossa alkavan metsästyskauden tavoitteena on monin paikoin pienentää kantaa. Myös metsäkaurisonnettomuudet ovat runsastuneet viime vuosina.

– Metsästys kannattaa aloittaa heti syyskuun alussa alkavalla vahtimismetsästyskaudella. Tavoitteena on lisätä alkusyksyn peura- ja kaurissaalista, jolloin eläimiä on liikenteessä vähemmän loppusyksyllä, riistapäällikkö Jani Körhämö Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Syksyiset säät ja pimeys lisäävät hirvieläinonnettomuuden riskiä.

– Valkohäntäpeurakolarit painottuvat loka-marraskuulle. Myös talvilaitumille siirtyvät hirvet liikkuvat syksyisin. Lisäksi hirvien ja peurojen kiima-aika lisää eläinten liikkuvuutta, Körhämö sanoo.

Viime vuosina sattuneita hirvieläinkolareita voi tarkastella sähköisessä palvelussa (ramboll.com)

  Peurojen ruokinnassa on muistettava, ettei ruokintapaikkoja tule sijoittaa vilkkaasti liikennöityjen tieosuuksien läheisyyteen. Syksyn omenasatoa ei myöskään tule hävittää maastoon etenkään teiden läheisyyteen, jotta omenakasat eivät houkuttele eläimiä tielle. Tiheän peurakannan alueella Lounais-Suomessa tulisi ylipäätään vähentää ruokinnan määrää ja pitäytyä vain houkutteluruokinnassa, Körhämö muistuttaa.

Metsästys täyteen vauhtiin lokakuussa

Hirvenmetsästys jatkuu Pohjois-Suomessa kiimarauhoituksen jälkeen 1.10.2022 ja samaan aikaan varsinainen hirven metsästysaika alkaa myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa. Muualla Suomessa varsinainen hirven metsästysaika alkaa viikkoa myöhemmin eli 8.10.2022. Hirven metsästysaika päättyy koko maassa 15.1.2023.

Valkohäntäpeuran varsinainen metsästysaika alkaa koko maassa 24.9.2022 ja päättyy 15.2.2023. Metsäkaurista saa metsästää koko maassa 1.9. – 15.2, mutta ajavaa koiraa saa käyttää vasta 24.9.2022 alkaen.

 

Lisätiedot

Alueelliset tiedot aluetoimistoilta 

 

Lisätietoja

Körhämö, Jani

  • Riistapäällikkö, Pohjois-Häme (Toimivapaalla)
  • 029 431 2281
  • jani.korhamo@riista.fi
  • Toimivapaalla 2.8.2024 asti. / På tjänstledighet fram till den 2.8.2024