Siirry sisältöön

Älä ohita hirvivaroitusta välinpitämättömänä

Hirvionnettomuuksien vaara on suurimmillaan syksyn tullen ja metsästyskauden alkaessa. Autoilijan kannattaa olla tarkkana erityisesti hämärän aikaan, mutta hirvistä varoittavia liikennemerkkejä on syytä noudattaa aina, muistutettiin tänään Jyväskylässä järjestetyssä Hirvivaara-seminaarissa.

– Hirvet eivät tunne liikennesääntöjä, joten me autoilijat joudumme usein törmäyskurssille niiden kanssa, muistuttaa liikenneturvallisuusinsinööri Anne-Maria Pesonen Keski-Suomen Elystä.

– Hirvieläimistä varoittavat merkit tulee jokaisen huomioida ja ottaa tosissaan, koska ne sijoitetaan oikeasti vaarallisiin hirvien tienylityspaikkoihin.

– Tielle ryntäävän hirven mahdollisuus onkin hyvä pitää mielessä ja hirvi kannattaa aina yrittää ohittaa takapuolelta, sanoo Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

– Perinteisesti hirvistä on varoitettu muille autoilijoille väläyttämällä valoja, mikä on hyvä keino edelleen.  Älyratkaisuja haetaan kuitenkin myös tälle sektorille ja parhaillaan on menossa esimerkiksi eri tahojen yhteinen, ns. keskustelevien autojen pilottiprojekti, jossa autoilijat välittävät ajantasaista tietoa toisilleen liikenteen vaaranpaikkojen lisäksi myös hirvistä.

Pakollinen liikennevakuutus korvaa vain henkilövahingot

Hirvieläinonnettomuuksia tapahtuu liikenteessä vuosittain noin 1 500. Näissä vahingoissa loukkaantuu yli sata ja kuolee muutamia henkilöitä vuosittain. Vuodesta 2002 alkaen hirvieläinvahinkojen määrä on vähentynyt tasaisesti. Tosin viime vuosina vahinkojen määrät ovat lähteneet taas kasvuun.

– Ajoneuvon pakollinen liikennevakuutus korvaa liikennevahingossa loukkaantuneiden henkilövahingot. Vapaaehtoisesta vakuutuksesta voi saada lisäturvaa myös omaisuusvahinkojen varalle, Liikennevakuutuskeskuksen lakimies Mari Ryymin kertoo korvauksista.

Metsästyksellä säädellään hirvikannan kokoa ja vähennetään onnettomuuksia

Hirvenmetsästys alkaa tänä vuonna lauantaina 24. syyskuuta.

– Vaikka vastuulliset metsästäjät eivät koskaan aja hirviä kohti tietä, lisää metsästys ja syksyyn ajoittuva hirvien kiima-aika niiden liikkuvuutta, mikä kasvattaa myös hirvikolarin riskiä. Toisaalta metsästys on yksi keino säädellä hirvikannan tiheyttä ja näin vähennetään onnettomuusriskiä, sanoo Suomen Metsästäjäliiton Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Antti Kuivalainen.

Hirvikolarissa toimimista voi harjoitella – ensiaputaidot ehdottoman tärkeitä

Autokoululiitto ja Suomen Punainen Ristin yhteistyön tavoitteena on, että liikenteessä olisi mahdollisimman paljon ensiaputaidot omaavia kuljettajia. Taito toimia vaaratilanteessa konkretisoituu mm. hirvikolarin sattuessa.

– Kuljettaja ehkäisee hirvieläinonnettomuuden tai ainakin lieventää sen mahdollisesti aiheuttamia vammoja tehokkaimmin pienentämällä ajonopeuttaan riskiaikoina. Hirvieläinonnettomuuksia kuitenkin tapahtuu vuosittain. Liikenneonnettomuuksissa kuolleista uhreista 57 prosenttia kuolee onnettomuuden jälkeisten ensimmäisten minuuttien aikana, ennen kuin ensihoitopalvelu saapuu paikalle. Hätäensiaputaidoilla ja oikeanlaisella toiminnalla onnettomuustilanteessa voidaan pelastaa ihmishenkiä ja antaa psykologista tukea uhreille, sanoo Autokoululiiton erityisasiantuntija Rami Lamminen.

Jyväskylässä tänään 16.9.2016 järjestetty Hirvivaara-seminaari on osa Hirvimerkki!-kampanjaa, jonka tarkoituksena on vähentää hirvieläinonnettomuuksia. Tapahtuman järjestävät Autokoululiitto ja Suomen Metsästäjäliitto ja Trafi.

Alkuperäinen tiedote Trafin sivuilla

Lisätietoja

Jussi Pohjonen, johtava asiantuntija, Trafi
p. 029 5345 310, jussi.pohjonen(at)trafi.fi, Twitterissä @JussiPohjonen

Anne-Maria Pesonen, liikenneturvallisuusinsinööri, Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
p. 0295 024 709, anne-maria.pesonen(at)ely-keskus.fi

Mari Ryymin, lakimies, Liikennevakuutuskeskus
p. 040 922 1195, mari.ryymin(at)vakuutuskeskus.fi

Antti Kuivalainen, Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja, Suomen Metsästäjäliitto
p. 040 566 5504

Rami Lamminen, erityisasiantuntija, Autokoululiitto
p. 040 774 0115, rami.lamminen(at)autokoululiitto.fi

Trafi on liikenteen viranomainen ja liikennealan vahva asiantuntija, joka toimii rohkeasti vastuullisen liikenteen puolesta. www.trafi.fi, twitter.com/Trafi_Finland, facebook.com/Trafi.Finland, instagram.com/trafi_finland/
Hirvimerkki_logo_RGB.jpg