Järpe

(Bonasa bonasia / Tetrastes bonasia)

Kännetecken: Liten skogshönsfågel, stor som en duva. Ryggsidan gråbrunbrokig. Tuppen har svart, hönan ljusbrokig haklapp. I flykten skapar vingarna ett typiskt mjukt surrande som man kan uppfatta i korta serier mellan glidningarna. Tuppen visslar högljutt på våren och hösten.

Utbredning: Hela landet, med untandtag för nordligaste Lappland. Trivs i tätvuxna, färska blandskogar, med speciellt al, björk och gran.

Fortplantning: Boet på marken, på skyddad plats. 7–11 ägg. Hönan sköter kullen.

Föda: På sommaren gräsväxter, bär, insekter, maskar m.m. På vintern hängen och knoppar från al och björk.

Övrigt: Typisk revirfågel, varför den kan jagas med hjälp av lockning (järppipa). Årlig bytesmängd 60 000 – 120 000 exemplar.