Siirry sisältöön

Pyy

(Bonasa bonasia / Tetrastes bonasia)

Tuntomerkit: Pieni kyyhkynkokoinen metsäkanalintu. Selkäpuoleltaan harmaankirjava. Kukolla musta, kanalla valkeankirjava leukalappu. Lennossa siivet synnyttävät tunnusomaisen pehmeän hurinan, jota kuulee lyhyinä sarjoina liitojen välissä. Kukko viheltää kuuluvasti keväin syksyin.

Esiintyminen: Koko maassa pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Viihtyy tiheikköisissä, tuoreissa sekametsissä, missä varsinkin leppää, koivua ja kuusta.

Lisääntyminen: Pesä maassa suojaisessa paikassa. Munia 7–11. Naaras hoitaa poikueen.

Ravinto: Kesällä ruohokasvit, marjat, hyönteiset, madot ym. Talvellä lepän ja koivun urvut ja silmut.

Muuta: Tyypillinen reviirilintu, mistä syystä sitä voi metsästää houkuttelemalla (pyyn pillitys). Yksiavioinen.

HUOMIO! Metsäkanalintujen metsästysaikoja voit tarvittaessa hakea nyt myös lajin, kunnan tai ajankohdan perusteella (Metsästäjä-lehti).

Kartta pyyn metsästysajoista vuonna 2020. Samat tiedot löytyvät selkokielisinä alapuolelta.

Tarkasta maakunta- ja kuntarajat  tästä (Maanmittauslaitos, pdf)