Siirry sisältöön

Poronhoitoalueen karhunpyynti loppusuoralla

Suomen riistakeskus kehottaa poronhoitoalueen karhunmetsästäjiä kiintiötilanteen huomioimiseen ja saaliiksi saatujen karhujen ilmoittamiseen välittömästi kaadon jälkeen.

Syksyn karhunmetsästys on edennyt nopeasti poronhoitoalueella. Itäisen kiintiöalueen kiintiöstä on jäljellä enää kuusi ja läntisen kiintiöalueen kiintiöstä viisi karhua. Itäiseen kiintiöalueeseen kuuluvat Utsjoen, Inarin, Sodankylän, Pelkosenniemen, Savukosken, Sallan, Kuusamon ja Suomussalmen kunnat sekä läntiseen poronhoitoalueeseen muut poronhoitoalueen kunnat.

Suomen riistakeskus kehottaa metsästäjiä huomioimaan kiintiötilanteen karhun pyynnissä erityisesti nyt kiintiöpyynnin kääntyessä loppusuoralle. Lisäksi riistakeskus muistuttaa, että metsästäjien tulee tehdä lakisääteinen saalisilmoitus poronhoitoalueen karhunkaadoista Suomen riistakeskukselle poikkeuslupa-asetuksen (8 § 3 mom) mukaisesti välittömästi kaadon jälkeen. Saalisilmoituksen voi tehdä joko Oma riista –palveluun tai sähköpostitse osoitteeseen raportointi@riista.fi. Kiintiön tultua täyteen Suomen riistakeskus määrää karhunmetsästyksen kiintiöalueella (läntinen/itäinen poronhoitoalue) lopetettavaksi. Mikäli kiintiötä riittää loppuun asti, karhujahti päättyy viimeistään 31.10.

Elokuun 20. päivä alkaneessa karhunmetsästyksessä on saatu saaliiksi jo 74 karhua, joista 64 itäiseltä ja kymmenen läntiseltä kiintiöalueelta. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen mukaisesti itäisellä kiintiöalueella saa kaataa enintään 70 ja läntisellä kiintiöalueella 15 karhua. Eniten karhuja on kaadettu tämän syksyn jahdissa Suomussalmella (25), Kuusamossa (17) ja Sallassa (11). Läntisen kiintiöalueen osalta eniten karhuja on kaadettu Kemijärvellä (3) ja Puolangalla (2). Syksyllä 2018 poronhoitoalueella kaadettiin 87 karhua, joista 76 itäisellä ja 11 läntisellä kiintiöalueella.

 

Kiintiömetsästyksen tilanne

Karhusaaliit

Karhun kiintiömetsästys poronhoitoalueella

Lisätietoja

Norberg, Harri

  • Erikoissuunnittelija (Toimivapaalla)
  • Raportointi, pyynti- ja poikkeuslupatilastot, suurpedot, majavat, poronhoitoalue
  • 029 431 2115
  • harri.norberg@riista.fi
  • Toimivapaalla 2.8.2024 asti / På tjänstledighet fram till den 2.8.2024.