Siirry sisältöön

Muutoksia ketun, mäyrän, peltopyyn, teeren ja muflonin metsästysaikoihin

Useiden riistalajien metsästysaikaa on muutettu valtioneuvoston päätöksellä marraskuun alusta lähtien. Ketun ja mäyrän osalta metsästysaika lyhenee, kun taas peltopyylle ja muflonille on tulossa lisää metsästysaikaa. Koirasteeren tammikuinen latvalintujahti mahdollistuu tulevaisuudessa, mutta tänä talvena pyynti aiotaan vielä kieltää heikentyneen lintutilanteen vuoksi.

Muutetun metsästysasetuksen mukaan ketun metsästysaika Lapin maakunnassa on 1.8.–30.4. Muualla maassa ketun metsästysaika on 1.8.–14.4., eli se lyhenee parilla viikolla.

Mäyrän uusi metsästysaika on 1.8.–31.3.

Huomioitavaa ketun ja mäyrän osalta on se, että kesäaikainen pyynti 1.5.–31.7. ei ole enää sallittua missään muodossa.

Koirasteeren latvalintujahtiin ei vielä tammikuussa 2015?

Teeren yleinen metsästysaika muuttuu koirasteeren osalta niin, että tammikuun 1.–20. päivinä mahdollistuu ns. latvalinnustus tietyissä maakunnissa.

Mahdollisuus tammikuun koirasteeren metsästykseen on tulossa Etelä-Pohjanmaan, Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Lapin maakunnissa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia.

Heikentyneen teerikannan takia alkuvuoden 2015 latvalintujahtia teeren osalta ei kuitenkaan olla näillä näkymin sallimassa. Maa- ja metsätalousministeriöllä on toimivalta kieltää tai rajoittaa metsästystä, ja koirasteeren metsästys kiellettäneen tammikuulta 2015

Metsästysajan muutos tuo kuitenkin mahdolliseksi sen, että tulevaisuudessa tammikuinen latvalintujahti saattaa olla mahdollista. Jatkossa teerikoiraan tammikuun pyynnin sallimisen edellytyksenä on alueelta saatava riittävän kattava riistakolmiolaskentojen tieto, ja tästä metsästäjien kannattaakin nyt huolehtia.

Peltopyyn ja muflonin metsästysaika pitenee

Muflonin metsästysaika alkaa syyskuun 1. päivä, ja se pidentyy loppupäästä tammikuun loppuun asti. Muutos on voimassa jo nyt. Aikaisemmin pyynti oli sallittua marraskuun loppuun.

Peltopyyn metsästysaika on tulevaisuudessa 1.9.–31.10. Metsästysaika pidentyy alusta yhdeksällä päivällä. Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntien alueella peltopyy on 1.9.–31.10. lupavapaata riistaa, mutta muualla maassa pyyntiin tarvitaan edelleen Suomen riistakeskuksen myöntämä pyyntilupa.