Siirry sisältöön

Kannanhoidollinen ilvessaalis jäi neljään yksilöön – karkotusten määrä kasvussa

Metsästysvuoden ilvessaalis oli neljä yksilöä. Yksi eläin saatiin saaliiksi Satakunnassa ja kolme Keski-Suomessa.

Suomen riistakeskuksen metsästyskaudelle 2023–2024 myöntämistä ilvesluvista valitettiin kattavasti. Hallinto-oikeudet määräsivät lähes kaikille ilveksenpoikkeusluville toimeenpanokiellon, joten lupia ei kolmea poikkeusta lukuun ottamatta käytetty.

Itä-Suomen ja Turun hallinto-oikeudet ovat ehtineet käsitellä valitukset ja kumonneet ilveksen kannanhoidollista metsästystä koskevat poikkeuslupapäätökset. Muiden hallinto-oikeuksien päätöksiä yhä odotetaan.

Karkotukset kasvussa

Ilveksen karkotuslupia on kuluvana metsästysvuonna myönnetty seitsemän kappaletta. Eniten karkotuslupia myönnettiin Pohjois-Karjalaan. Aiempina vuosina karkotuslupia, eli lupia hätyyttää ihmisasutuksen tuntumassa liikkunutta yksilöä, on myönnetty yhdestä kolmeen.

SRVA-tilanteita, joissa kyseessä on ollut liikenneonnettomuus tai muutoin sairaan ilveksen lopettaminen, on elokuun 2023 alusta alkaen tilastoitu yhteensä 47.  Edellisen metsästysvuoden aikana vastaavia SRVA-tapahtumia oli yhteensä 70 kappaletta.

Ilmoita ilveshavainto petoyhdyshenkilölle

Suurpetohavainnot tulee ilmoittaa paikalliselle petoyhdyshenkilölle, joiden yhteystiedot löytyvät riista.fi-sivulta. Suurpetohavainto voi olla näköhavainto eläimestä tai havainto jäljistä, jätöksistä, haaskoista tai kynnenjäljistä. Ilmoita havaintosi yksityiskohdat ja tarkka sijainti paikalliselle petoyhdyshenkilölle mahdollisimman pian tapahtuman jälkeen.

Petoyhdyshenkilöiden Tassu-tietojärjestelmään kirjaamat varmennetut suurpetohavainnot ovat keskeinen perusta suurpetojen kannanarvioinnille sekä näihin lajeihin kohdistuvien karkotus- ja lopetustoimien tarpeen arvioinnissa. Lisäksi tietoa hyödynnetään muun muassa arvioitaessa koulukyyti- ja petoaitahakemuksia.