Siirry sisältöön

Nuolukivet kannontappiin – on sarvenkasvatuksen aika

Juhannusjuhlaa miettiessä on aika miettiä myös nuolukiviä. Nuolukivien tarjoamat suolat, hivenaineet ja mineraalit ovat nimittäin tärkeitä yhdisteitä kaikille eläimille. Erityisesti hirvieläimet ovat himokkaita nuolukivien perään. Nuolukiviä tulee tarjota pitkin vuotta, mutta erityisesti kevään karvanvaihto ja kesän sarvenkasvatuksen aikaan tarjonnasta tulee pitää huolta.

Ihanteellisia nuolukivien sijoituspaikkoja löytyy kosteikkojen tai muiden vesipaikkojen läheltä. Suolan saanti pistää nimittäin janottamaan.  Nuolukivien sijoituksesta tulee sopia maanomistajan kanssa. Muista sijoittaa nuolukivet pois vilkasliikenteisten teiden varsilta. Myös hirven ravintovalikoimaan soveltuvat taimikot ja peltokasvit kannattaa huomioida kivien sijoittelussa.

Monesti nuolukivet laitetaan puolentoista metrin korkuisen paksuhkon lehtipuun kannonnokkaan.  Suolakiven tapiksi sopii harjateräspuikko tai puutappi. Kokeilla kannattaa myös korkeampaa kantoa – kolmimetristäkin. Tällöin kivi säilyy käyttökelpoisena pidempään kun hirvet eivät pääse sitä suoraan nuolemaan. Sadevesi kyllä huuhtelee suolaa valumaan runkoa pitkin. Kannonnokan runkona on hyvä käyttää myös havupuuta, jonka runko on helppo kuoria alkukesällä. Havupuiden rungot säilyvät lehtipuita paremmin kun eläimet tyytyvät pelkästään rungon nuolemiseen.

Koivulan tilan muflonit pistäytymässä nuolukivellä.

Hyvää juhannusta!