Siirry sisältöön

Älä houkuttele karhuja – ennaltaehkäise vierailut pihapiirissä

Karhun vierailuja pihapiirissä ennaltaehkäistään poistamalla niitä houkutteleva ravinto.

Pesästä nousseet karhut ovat nälkäisiä. Pitkä talvilepo on kuluttanut niiden rasvavarannot vähiin ja luonnosta on alkukeväällä vaikea löytää ravintoa. Eläimet voivat etsiä helppoja herkkupaloja ihmisten asumusten tuntumasta.

– Paras tapa ennalta ehkäistä karhun vierailu pihapiirissä on poistaa karhuja houkutteleva ravinto. Karhulla on erinomainen hajuaisti, jonka avulla se löytää ravintokohteet tehokkaasti, riistasuunnittelija Kai-Eerik Nyholm Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Seuraavat ohjeet on hyvä pitää mielessä karhualueella:

  • Tarkista, että lintujen ruokintapaikka on siisti ja lopeta ruokinta ajoissa.
  • Suojaa lemmikkien ruoat siten, että ne eivät ole karhujen ulottuvissa.
  • Tarkasta, että roska-astia tai komposti eivät ole helposti karhun saatavilla. Vältä ruokajätteiden laittamista roska-astiaan.
  • Älä hautaa jätteitä (esimerkiksi kalan perkuutähteitä) pihapiiriin.
  • Älä pidä pienpetohaaskoja pihapiirin lähettyvillä.
Karhu rikkoo roska-astiaa
Kuva: Kai-Eerik Nyholm

Jos karhu tulee pihaan

Jos karhu vierailee pihassa, se tulee häätää pois mahdollisimman nopeasti. Tämän voi tehdä turvallisesti asuinrakennuksen suojasta aiheuttamalla kovaa ääntä. Jos karhu ei poistu asutuksen piiristä, soita hätänumeroon 112. Hätänumeroon tulee soittaa ainoastaan, jos tilanne uhkaa turvallisuutta.

Karhuja ei pidä totuttaa tarpeettomasti ihmisten läsnäoloon lähestymällä eläimiä tai ruokkimalla niitä esimerkiksi valokuvausta varten asutuksen läheisyydessä.

 

Ilmoita karhuhavainto

Karhuhavainnot ovat tärkeitä karhukannan seurannassa. Erityisen olennaisia ovat havainnot pentueista, koska karhukantaa arvioidaan pääosin niiden perusteella. Luonnonvarakeskuksen viimeisimmän kanta-arvion mukaan maassamme elää noin 1670–1815 vuotta vanhempaa karhua. Petoyhdyshenkilöiden yhteystiedot löytyvät Suomen riistakeskuksen verkkosivuilta.

Lisää suurpetoseurannasta.

Petoyhdyshenkilöiden yhteystiedot

 

Lisätietoja

Nyholm, Kai-Eerik

  • Riistasuunnittelija, Pohjois-Karjala
  • 0294312295
  • kai-eerik.nyholm@riista.fi