Mink

(Mustela vison)

Kännetecken: Kroppslängd 30–70 cm, svansen 15–21 cm, vikt 360–1 750 g. Färgen brunsvart, ibland nästan svart. Vit underläpp. På bröstet och buken ibland vita fläckar. Kroppen är lång och smidig, benen korta. Små öron. Minkens färg varierar ofta, varför den kan förväxlas med flodiller.

Utbredning: Hemma från Nordamerika. Stammen har fått sin början från pälsfarmning (en del har kommit över östgränsen) och senare spritt sig till så gott som hela landet. Rikligaste stammarna i skärgården och vid vattendrag.

Fortplantning: Brunsttid i mars, dräktighetstiden i allmänhet 42–51 dygn. 2–6 Ungar föds i april–maj. Boet finns i en strandbrink.

Föda: Däggdjur ända till harens storleksklass, fåglar, ägg, fisk, grodor m.m. Den viktigaste bisamfångaren. Minkstammen kan ställvis ha en mycket skaldig inverkan på småviltstammarna.

Övrigt: Fångas som pälsvilt och för att minska dess skadliga inverkan. Årsbytet 50 000 – 70 000 individer.