Mårdhund

(Nyctereutes procyonoides)

Kännetecken: Av samma storlek som grävlingen. Kroppens längd vanligen 45–70 cm, svansen 18–25 cm, vikten 3–9 kg. Allmän färg svart och gråbrunbrokig. Kinder och ben svarta eller chokladbruna. Kindhår och sidorna gulbruna, urskiljs i skymningen som ljusare än den övriga kroppen. Korta ben, varför djuret verkar röra sig rultande. Öronen korta och rundade. Pälsen lång och strävhårig, underullen mycket tät.

Utbredning: Mårdhunden har brett ut sig i vårt land österifrån, sedan 30- och 40-talen. Numera permanent utbredd söderom linjen Torneå–Suomussalmi, i Lappland kan enstaka vandrare förekomma. Mårdhundsstammen är ytterst stark. Mårdhunden har i allmänhet en 3–4 månaders vinterdvala. Milda vintrar kan den vara i rörelse hela tiden.

Fortplantning: Brunsttid i mars. Dräktighetstid ca 2 mån. Boet i ett gammalt räv- eller grävlingsgryt, eller så bygger mårdhunden själv sitt gryt. Föder i maj–juni 6–12 ungar, ibland upp till 20. Stammens snabba utbredning och rikliga antal baserar sig just på en god fortplantningsförmåga.

Föda: Allätare. Till det breda sortimentet hör små gnagare, grodor, bär, frukter, spannmål, insekter, rester, as, ägg och fåglar.

Övrigt: Mårdhunden är en viktig spridare och bärare av rävskabb och rabies. Skinnets pris inverkar mycket på bytesmängden. Man har försökt effektivera fångsten av viltvårdsskäl. Årlig bytesmängd 100 000 – 170 000 exemplar.