Fjällripa

(Lagopus mutus)

Kännetecken: Påminner om dalripan.Vinterdräkten vit, men hos tuppen en svart tygelstrimma mellan ögat och näbben. Hos hönan är strimman svag eller saknas. Tuppens höstdräkt är på huvud, hals och framrygg mörkgrå med vita fläckar. Tuppens sommardräkt har som allmän ton grafitgrått. Hönan är ljusare och mera gulskiftande än tuppen. Fjällriptuppen har ett knarrande läte. Fjällripan är under alla årstider svår att upptäcka i terrängen, på grund av sin goda skyddsfärg.

Utbredning: Häckar i storfjällen i Enontekis samt i övriga kalfjällsområden i norra Lappland.

Fortplantning: Spel i april–maj. Tuppen ger ifrån sig serier av långa, knarrande läten. Arten är monogam. Lägger i maj–juni 7–11 ägg, ljusa med svartbruna fläckar. Boeten anspråkslös, grund jordgrop i en brant, i skydd av en sten eller ris. Det är mycket svårt att upptäcka boet.

Föda: På vintern kvistar och knoppar från fjällbjörk samt kråkbärsskott. På sommaren skott, blad, frön och bär från gräs- och risväxter.

Övrigt: Fjällripa jagas i någon mån, vid sidan av dalripan.