Siirry sisältöön

WWF: Äärimmäisen uhanalaisia kiljuhanhia lepäilee jälleen Oulun seudulla – WWF ja Suomen riistakeskus kehottavat erityiseen varovaisuuteen vesilintujen metsästyksessä

WWF ja Suomen riistakeskus yhteistiedote

Tyrnävän Ritokorven pelloilla havaittiin tänään kaksi äärimmäisen uhanalaista kiljuhanhea. Kyseessä on jo kolmas syksy peräkkäin, kun alueella lepäilee kiljuhanhia.

WWF ja Suomen riistakeskus vetoavat Liminganlahden alueella vesilintuja metsästäviin, jotta he noudattaisivat aivan erityistä varovaisuutta, kun kiljuhanhet ovat paikalla. Metsästys tulisi lopettaa hyvissä ajoin ennen pimeää, sillä hämärässä lajintunnistus vaikeutuu.

WWF:n kiljuhanhityöryhmä tarkkailee lähiviikot kiljuhanhia tehostetusti alueella. Kahtena viime syksynä kiljuhanhet vierailivat myös metsästysrauhoitusalueen ulkopuolella, ja sama on odotettavissa tänäkin syksynä. Kiljuhanhi on rauhoitettu, ja sen tahattomastakin tappamisesta voidaan tuomita 6 391 euron korvauksiin.

Erityisesti nuorien hanhien varma lajinmääritys on metsästystilanteessa vaikeaa. Alueella on myös tuhansittain metsähanhia, joita ei saa metsästää Pohjois-Pohjanmaalla.

Yksi Pohjolan uhanalaisimmista linnuista

Tunturi-Lapissa pesivä kiljuhanhi on Pohjolan uhanalaisimpia pesimälintuja. Sen pelastamiseksi sukupuutolta on tehty vuosikymmenten ajan kansainvälistä yhteistyötä.

”Pohjolan kanta oli pienimmillään alle 20 paria, mutta se on viime vuosina hieman elpynyt. Yhdenkin yksilön menetys olisi suuri takaisku edelleen alle 100 yksilön kokoiselle Pohjolan kiljuhanhikannalle”, WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen sanoo.

Oulun seutu oli aikanaan hyvin tärkeä kiljuhanhien syysmuuton aikainen levähdysalue. Noin 50 vuoteen ne eivät kuitenkaan syysmuutollaan pysähtyneet Suomessa, kunnes toissa syksynä alueella lepäili 27 kiljuhanhea. Viime syksynä alueella lepäili yhdeksän kiljuhanhea, joista osa lähes kuukauden ajan. Nyt vaikuttaa siltä, että alue on vakiintumassa uudelleen kiljuhanhien syyslevähdysalueeksi. Kevätmuutolla kiljuhanhet levähtävät alueella säännöllisesti.

 

Yhteistyötä alueen metsästäjien kanssa

Jo kahtena edellisenä syksynä WWF on pyytänyt paikallisia metsästysseuroja keskeyttämään hanhenmetsästyksen siksi aikaa, kun kiljuhanhet olivat paikalla. Alueelliset metsästystoimijat ovat suhtautuneet asiaan rakentavasti, ja kiljuhanhet ovat molempina vuosina päässeet turvallisesti jatkamaan muuttoaan etelään.

Alueen metsästystoimijoille on perustettu viestintäryhmä, jossa tiedotetaan ja varoitetaan metsästäjiä kiljuhanhien läsnäolosta alueella, jotta voidaan välttää mahdolliset virhemääritykset metsästyksen suhteen.