Siirry sisältöön

Villisikojen näytteenotto-ohjetta on päivitetty

Eviran ohje metsästettyjen ja kuolleena löydettyjen luonnonvaraisten villisikojen näytteenotosta afrikkalaisen sikaruton varalta on päivitetty. Vuoden 2015 alusta alkaen metsästetyistä ja kuolleena löydetyistä villisioista lähetettävistä näytteistä maksettava palkkio on 30 euroa yhden villisian näytteitä kohden.

Evira pyytää metsästäjiä lähettämään näytteitä metsästetyistä ja kuolleena löydetyistä luonnonvaraisista villisioista afrikkalaisen sikaruton seurantatutkimuksiin. Näytteitä toivotaan lähetettävän erityisesti Uudenmaan, Kaakkois-Suomen ja Pohjois-Karjalan riistakeskusten alueilta, missä todennäköisimmin liikkuu Venäjän puolelta tulleita villisikoja.

Erityisen tärkeää on saada tutkittavaksi itsestään kuolleita ja sairaalta vaikuttaneita villisikoja, joko kokonaisina tai elinnäytteinä. Jopa pitkään kuolleena ollut ja pilaantunut ruho kannattaa tutkia ASF-viruksen varalta, sillä virus säilyy raadoissa pitkään. Kuolleena löydetystä kokonaisesta villisiasta pyydetään ilmoittamaan viipymättä paikalliselle kunnaneläinlääkärille ja mahdollisen patologisen tutkimuksen varalta Eviran Oulun tai Helsingin toimipisteeseen.

Päivitetty lähete- ja palkkionmaksulomake sekä näytteenotto-ohjeet löytyvät Eviran-sivuilta.

Näytteenotto- ja lähetysohjeet (Evira)

Palkkiolaskulomake (Evira)

Lähetemalli (Evira)