Siirry sisältöön

Vieraspetojen torjunta täydessä vauhdissa Savossa ja Karjalassa

Savo-Karjalan merkittävillä lintuvesillä voi tarkkasilmäinen huomata maastoon viritettyjä loukkuja ja koirien kanssa liikkuvia metsästäjiä. Helmi-vieraspetohankkeessa tehtävällä minkkien ja supikoirien poistolla turvataan vesilintujen pesintää. 

Suomen riistakeskus ja Metsähallitus organisoivat vieraspetojen pyyntiä Natura-alueilla ja niiden läheisyydessä Helmi-vieraspetohankkeessa (vieraspeto.fi) ympäri Suomen. Haitalliset vieraslajit minkki ja supikoira muodostavat uhkan erityisesti kosteikko- ja vesilinnuille, joiden määrät ovat vähentyneet.

– Savo-Karjalassa hanke on otettu erittäin hyvin vastaan ja paikalliset metsästäjät ovat lähteneet tosissaan mukaan tekemään hyvää vesilintujen puolesta, kertoo Helmi-vieraspetohankkeen Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Pohjois-Karjalan suunnittelija Veijo Kröger Suomen riistakeskuksesta.

Sysmäjärvi Outokummussa oli ensimmäinen Pohjois-Karjalan kohteista, jossa pyynnit käynnistyivät. Lisäksi Pohjois-Karjalassa pyynnit ovat käynnistyneet Kiteen Päätyeenlahdessa sekä Tohmajärvellä Värtsilän laaksossa ja Peijonniemenlahdella. Pohjois-Savon puolella pyynnit ovat käynnistyneet Maaningan Lapinjärvellä sekä Patalahden ympäristössä. Lisäksi pyynnit ovat alkaneet Iisalmen lintujärvien alueella sekä Kiuruvedellä Luupuveden lintujärvillä. Myös Etelä-Savon puolella Rantasalmella on hankkeen osalta päästy täyteen vauhtiin kolmella eri kohteella.

Minkinpoikanen syömässä sorsanpoikasta.
Minkin haitallisuus Suomen luonnossa ilmenee erityisesti lintujen pesimäaikana, jolloin se tappaa lintuemoja ja -poikasia. Kuva: Tomas Kansanaho

Paikalliset pyytäjät kantava voima

Käytännön toteutuksesta vastaavat hankkeeseen valitut vapaaehtoiset, pienpetopyynnistä kiinnostuneet metsästäjät. Suurena apuna pyyntiryhmien kasaamisessa ovat olleet riistanhoitoyhdistykset.

– Moni pyyntiryhmä on yllättynyt poistettujen vieraspetojen määrästä omilla pyyntialueillaan, kun hankkeen myötä pyytäjät ovat panostaneet entistä enemmän vieraspetojen poistoon. Tämän vuoden aikana Savo-Karjalan alueen arvokkailta lintukohteilta on saatu poistettua jo 116 supikoiraa ja 24 minkkiä, sanoo Kröger.

Pyynnin edellytyksistä huolehditaan solmimalla sopimuksia kattavista pyyntialueista ja tarjoamalla pyytäjille pyyntilaitteita. Vieraspetojen poistamisessa käytetään apuna loukkuja, riistakameroita, syöttejä sekä pyyntiin erikoistuneita koiria. Alueelliset tarpeet ja toimintatavat huomioidaan niin, että pyynti olisi mahdollisimman tehokasta ja järjestelmällistä.

Arvokasta luonnonhoitoa

Maa- ja metsätalousministeriön sekä ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelmalla vahvistetaan luonnon monimuotoisuutta. Vieraspetopyynti on osana kunnostustoimia 73 arvokkaalla lintuvedellä. Saaliiksi on tähän mennessä saatu yli tuhat supikoiraa ja toistasataa minkkiä. Kevään pyynnit ovat erityisen tärkeitä, sillä tällöin poistetaan talvesta selvinneitä lisääntyviä supikoira- ja minkkiyksilöitä ja turvataan vesilintujen pesimämenestystä.

Lisätietoja

Kröger, Veijo

  • Riistasuunnittelija
  • Helmi-vieraspetohanke, Etelä- ja Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala
  • 0294312296
  • veijo.kroger@riista.fi