Siirry sisältöön

Varaudu kevään karhuvahinkoihin – huolla aidat käyttökuntoon

Karhuaidat kannattaa huoltaa toimintakuntoon mahdollisimman pian. Karhuaidat olisi hyvä olla toiminnassa Etelä-Suomessa jo nyt ja Keski-Suomessa 1.4. ja Pohjoisessa säiden mukaan pari viikkoa myöhemmin. Ensimmäisenä kannattaa suojata ne tarhat, joissa vahinkoja on ollut aiemmin. Kiristä aitalangat ja vie akut tarhoille heti, kun se säiden puolesta on mahdollista. Jos et ole pystyttänyt aitatolppia syksyllä, tee se heti kun routa sulaa.

Jos sinulla ei vielä ole aitaustarvikkeita, kannattaa tilata tarvikepaketti Farmcompilta, jos seudulla on ollut vahinkoja viime vuonna. Karhuvahinkojen estämiseksi on varattu maa- ja metsätalousministeriöstä varoja, jotta mehiläistarhaajat saavat karhuaitapaketteja riskialueille. Aitapaketteja voi tilata kaikki tarhaajat pesämäärästä riippumatta. Akku ei kuulu pakettiin.

Varovaisuutta ja vahinkojen seurantaa

Muistattehan, jos tarhoilta löytyy tuoreita havaintoja karhuista, tulee noudattaa varovaisuutta. Ohjeita karhun kohtaamiseen löydät SML:n sivuilta.

Seuratkaa mehiläistarhojen karhuvahinkoja SML:n karhuvahinkokartalta. Ilmoitattehan myös kaikista tapahtuneista karhuvahingoista liitolle!

Karhuvahinkolomake ja kartta: http://www.mehilaishoitajat.fi/mehilaishoitajille/karhut/

Karhuvahingoissa neuvontaa antaa mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkala (maritta.martikkala@hunaja.net puh. 050 303 0890

Alkuperäinen tiedote: http://www.mehilaishoitajat.fi/?x118281=3181497