Siirry sisältöön

Syyskuussa saaliiksi ennätysmäärä valkohäntäpeuroja

Valkohäntäpeuraa on saanut metsästää vahtimalla syyskuun alusta. Täysimittainen metsästyskausi lähti käyntiin 28.9, kun myös ajavaa koiraa on saanut käyttää valkohäntäpeuran metsästyksessä. Syyskuun jahdilla on ollut tarkoitus vähentää erityisesti liikennevahinkoja, ilman että metsästys itsessään lisää eläinten liikkumista ja siten kolaririskiä.

Vahtimismetsästys on lähtenyt vauhdilla käyntiin ja kyttäyspaikoilla on kulutettu lukuisia tunteja. Syyskuun aikana Suomessa saaliiksi saatiin yli 5 000 valkohäntäpeuraa. Tämä on noin 40 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Metsästäjien työ on huomattu ja saavutus on kerännyt kiitosta myös sidosryhmiltä.

Lainsäädännön muutos mahdollisti vahtimismetsästyksen vuonna 2017. Muutoksesta lähtien vahtimiskauden saalismäärät ovat kasvaneet joka vuosi. Tämä osoittaa, että vahtimiskaudella voidaan saada saaliiksi merkittävä määrä peuroja, ja samalla ennaltaehkäistä vahinkoja. Erityisesti liikennevahinkoihin voidaan vaikuttaa ampumalla peuroja teiden läheisyydestä.

Hyvin alkanutta työtä on syytä jatkaa, sillä suuri osa hirvieläinten aiheuttamista liikennekolareista sattuu loka-marraskuussa. Myös maatalousvahinkoja voidaan vähentää alkukauden jahdilla, sillä monet juurekset ja osa viljoista korjataan pelloilta vasta myöhään syksyllä. Vain tehokas pyynti läpi metsästyskauden mahdollistaa kantatavoitteisiin pääsyn.  Tiheän peurakannan alueella tavoitteena on saada peurakanta laskemaan.

Lisätietoja

Rinne, Antti

  • Hirvitalousaluesuunnittelija
  • 0294312344
  • antti.rinne@riista.fi
  • Toimipiste Turku.