Siirry sisältöön

Sädgås

(Anser fabalis)

Kännetecken: Smärtare och lättare byggd än grågåsen. Halsen lång och smal jämfört med andra gråfärgade gåsar. Vingarna långa och breda. Fågelns översida enhetligt mörk (skiljer sig från grågåsen), även huvud, hals och vingens undersida mörkare än övriga kroppen. Stjärtstrimman bredare än hos grågåsen. Näbben tvåfärgad, svart och orangegul. Benen oranga. Man måste akta sig för att förväxla den med spetsbergsgåsen, vars näbb och fötter alltid är ljusröda. De unga fåglarna verkar spensligare, näbben mattare gråtonad. De unga fåglarnas hals saknar de vuxnas räffling.

Utbredning: Häckande i norra Finland (1 000–1 500 par), under flyttningstiden stora flockar i hela landet.

Fortplantning: Lägger i maj 4–8 gråvita ägg. Boet i skogen eller vid en kärrtuva.

Föda: Gräs, vattenväxter och spannmål.

Övrigt: Jaktbar viltart. Under jakttiden flyttar rikligt med sädgäss, som häckar i Ryssland, över Finland.