Siirry sisältöön

Grågås

(Anser anser)

Kännetecken: Tungt byggd kropp, stort huvud, tjock hals och breda vingar skiljer grågåsen från övriga gäss. Näbben enfärgat orange. Främre vingkanten ljust blågrå, som lyser mot den bruna ryggen. Fötterna ljust köttröda ( hos spetsbergsgåsen samma färg). På stjärtens översida mera vitt än hos sädgåsen och stjärtstrimman smalare. Det allmänna intrycket avsevärt ljusare än hos sädgåsen. De unga fåglarnas hals smalare, inga svarta fläckar på buken, fötter och näbb gråskiftande hos unga fåglar.

Utbredning: Endast i havsområdet och vid kusten, speciellt i Bottenviken.

Fortplantning: Lägger 4–7 vita ägg i april. Boet under en buske, i strandgräset eller på öppen plats på stranden.

Föda: Gräs, alger, frön, spannmål och bär.

Övrigt: Den sammanlagda bytesmängden grå- och sädgäss uppgår till 7 000 – 21 000 fåglar.