Siirry sisältöön

SusiLIFE: Vapaana juokseva koira on altis vaaroille – lainsäädäntö velvoittaa kiinnipitoon

SusiLIFE-hankkeen tiedote

Vapaana juokseva koira on altis vaaroille. Vaarassa on erityisesti koira, joka ei ole omistajan valvovan silmän alla. Riskinä on hukkuminen, liikenneonnettomuus tai suden saaliiksi päätyminen. Irrallaan liikkuva koira voi aiheuttaa tuhoa keväisessä luonnossa.

Koiran päästäminen illalla tarpeilleen ilman valvontaa on riski. Tottelevainenkin koira saattaa poistua mielenkiintoisen hajun tai äänen perässä piha-alueelta omistajan huomaamatta.

Piha-alueen ulkopuolella koira voi aiheuttaa vaaraa liikenteessä itselleen ja muille kulkijoille tai joutua tappeluun toisen koiran kanssa. Heikkojen jäiden aikaan myös lemmikin hukkumisriski on suurimmillaan.

Koiraa vapaana ulkoiluttaessa on riski, että koira poistuu ohjaajan näkyvistä. Jos koiraa ulkoilutetaan vapaana, tulee sen aina olla omistajan lähietäisyydellä ja välittömästi kytkettävissä. Lisäksi irtipitoon tarvitaan aina maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupa.

Lainsäädäntö velvoittaa kiinnipitoon

Irrallaan juokseva koira voi aiheuttaa ikävää jälkeä luonnossa etenkin keväällä. Nisäkkäillä on pienet poikaset ja lintujen pesinnät voivat häiriytyä tai tuhoutua koiran vierailusta.

Lainsäädäntö velvoittaa koiran omistajaa lemmikkinsä kiinnipidossa. Metsästyslain mukaan koirat on pidettävä kytkettyinä maaliskuun alusta elokuun 20. päivään asti. Säädökset koskevat kaiken rotuisia koiria. Poikkeuksena kieltoon ovat viranomaistehtävät, viittä kuukautta nuorempi koira tai kun esimerkiksi noutavaa koiraa käytetään sepelkyyhkyn metsästyksessä. Koira saa myös oleskella alueen haltijan luvalla pihamaalla tai puutarhassa tai koiran pitämiseen varatulla aidatulla alueella.

Koiran irrallaan pitoon tulee aina olla maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupa.

Tukeva tarha pitää ulkokoiran turvassa

Koira päätyy suden tappamaksi useimmiten metsästystilanteessa, mutta koiravahinkoja tapahtuu myös pihoissa tai niiden läheisyydessä. Vahingon sattuessa koira on usein ollut yöllä ketjuun kytkettynä tai päästetty juoksemaan vapaana ilman valvontaa. Vielä 2000-luvun alussa noin puolet suden hyökkäyksistä koiriin tapahtui pihassa tai sen läheisyydessä. Tarkemmalla koirien valvonnalla vahingot pihoilla ovat vähentyneet.

Koiran jättäminen yöksi juoksunaruun on riski susireviireillä ympäri vuoden, mutta erityisesti keväällä ja kesällä nuorten susien etsiessään omaa reviiriä vahinkoja voi aiheutua myös tunnettujen susireviirien ulkopuolella.

Ketjuun tai juoksunaruun kiinnitetty koira on helppo saalis sudelle. Riittävän tukevarakenteisessa tarhassa tai sisällä pitäminen onkin koiran turvallisuuden kannalta paras vaihtoehto. Koiran tulee olla valvottuna tai kytkettynä myös, jos se päästetään yöaikaan tarpeilleen.