Siirry sisältöön

Suomen riistakeskus Pohjanmaan alueelle kolme poikkeuslupaa ilveksen metsästämiseen

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella on metsästysvuonna 1.8.2018-31.7.2019 Suomessa säädetty saaliiksi saatavien ilvesten enimmäismääräksi 205 yksilöä. Tästä määrästä Suomen riistakeskus Pohjanmaan alueelle on myönnetty kolme poikkeuslupaa. Poikkeusluvista kaksi on myönnetty Kalajoki, Himanka, Kannus ja Lohtaja alueelle.  Yksi poikkeuslupa on myönnetty Ähtäriin. Poikkeuslupia myönnettiin vain alueille, joilla on vakaa ilveskanta sekä merkittävä tarve yksittäisten eläinten metsästämiseen.

Luonnonvarakeskus on arvioinut Suomen riistakeskus Pohjanmaan toiminta-alueella olevan 20-35 vuotta vanhempaa ilvestä ennen metsästyskautta 2018-2019. Arvioitu pentueiden määrä vuonna 2017 oli samaisella alueella 3-6 kpl. Pohjanmaan alueen ilveskanta on viime vuosina pienentynyt, jonka seurauksena myös poikkeuslupia on vähennetty merkittävästi.

Luonnonvarakeskuksen arvio ilvesten määrästä perustuu petoyhdyshenkilöiden tarkastamiin ja kirjaamiin näkö- ja jälkihavaintoihin. Erityisen tärkeitä ovat pentuehavainnot. Havainnot ilveksistä tai ilvespentueista tulee ilmoittaa tuoreeltaan oman paikkakunnan petoyhdyshenkilölle. Yhteystiedot löytyvät riistakeskuksen sivuilta www.riista.fi.

Lisätietoja

Luoma, Mikael

  • Riistapäällikkö, Pohjanmaa
  • Kestävä metsästys, Susikannan hoitosuunnitelma
  • 029 431 2271
  • mikael.luoma@riista.fi