Siirry sisältöön

SEIS – Supikoiran etenemiselle Lapissa

Seitsemän vuotta tehopyyntiä takana. Lapin supikoirakanta on saatu kuriin, mutta ote ei saa lipsua.  Keväthanget ovat viimeinen mahdollisuus supikoirien poistoon luonnosta ennen kesän lisääntymisaikaa. Supikoirat saavat pentuja myös napapiirin pohjoispuolella, jopa kymmenen kerrallaan! Pyynnin tavoitteena on pysäyttää vieraslajin leviäminen Norjaan ja Ruotsiin.

Vuodesta 2011 saalismäärät ja havainnot ovat romahtaneet Lapissa. Kiitos tästä kuuluu vapaaehtoisille metsästäjille, jotka pyytävät supikoiraa. Saalismäärien laskulla on kuitenkin ollut vaikutusta metsästykseen: pyynti-into laskee, jos saalista ei saa vanhaan malliin. Loukku jää virittämättä eikä jäljille tule lähdettyä. Supikoirat kuittaavat välittömästi lisääntymällä – ja kanta lähtee kasvuun!

Jos näet supikoiran Lapissa

Suomen riistakeskuksen hankkeessa kerätään havainto- ja saalistietoja Lapin supikoirista.  Hyvä tilannekuva supikoiran esiintymisestä on tärkeää, jotta tehopyynti voidaan kohdentaa oikein. Jos näet supikoiran Lapissa, soita Juha Mäkimartille (p. 050-3011 676).

 50 euron lahjakortti pannoitetusta  Judas-eläimestä

Lapissa on jo vuosia käytetty GPS-pannoitettuja Judas-supikoiria. Maastossa on seurannassa 10–15 supikoiraa, joiden tehtävänä on johdattaa kenttätyöntekijä supikoiraparin tai – pentueen luokse ja auttaa siten supikoirien poistamisessa Lapin kairoissa.

Pyynti-innon lisäämiseksi Suomen riistakeskus tarjoaa 50 euron arvoisen lahjakortin Judas-eläimen kiinni saaneille metsästäjille sekä kaikille seurantapannan palauttaneille.  Pantasupikoiria on ympäri Etelä- ja Keski-Lappia, ja sen voi kohdata missä tahansa.

Pantasupikoirat tarjoavat tärkeää tietoa eläinten liikkumisesta Lapin olosuhteissa. Supikoirat vaeltavat keväthankia pitkin, joten hieman ketun jälkiä pienempiin jälkijonoon kannattaa kiinnittää huomiota ja mahdollisuuksien mukaan jäljittämällä metsästää supikoira. Yhden yön siirtymä ei aina ole pitkä, ja supikoira voi olla päivämakuulla lähimaaston kuusen oksien alla.

Lapin supikoirahanke ulkopuoliselle palveluntarjoajalle

Suomen riistakeskuksen koordinoima Pohjoismainen supikoirahanke ulkoistettiin ulkopuoliselle palveluntarjoajalle alkuvuodesta 2017. Palveluntuottajaksi valittiin julkisen kilpailutuksen jälkeen Tmi Juha Mäkimartti. Hankkeen käytännön toiminta jatkuu pääosin vanhaan malliin, vain toteutuksen hallinnollinen malli muuttui.

Supikoiran tehopoistot ovat osa Pohjoismaiden yhteistä toimintamallia vieraspetojen leviämisen estämiseksi.  Hankkeen rahoittavat Suomen riistakeskus, Metsähallitus sekä Norjan ja Ruotsin ympäristöhallinnot

 

Lisätietoja ja havaintojen ilmoittaminen:

Juha Mäkimartti
050 3011 676

Erikoissuunnittelija Mikko Alhainen

029 431 2401

mikko.alhainen@riista.fi