Siirry sisältöön

Satakunnan toimialueella kaadettiin 28 ilvestä

Suomen riistakeskuksen Satakunnan toimialueella kaadettiin helmikuun lopussa päättyneellä ilveksen metsästyskaudella kannanhoidollisten poikkeuslupien nojalla yhteensä 28 ilvestä. Poikkeuslupia oli käytettävissä 37 ilvekselle, mutta poikkeuksellisen huonot lumiolot hankaloittivat metsästystä. Vuotta aikaisemmin toimialueella kaadettiin 27 ilvestä.

Päättyneellä kaudella lupia oli käytettävissä aikaisempaa enemmän, kaikkiaan 37 ilvekselle. Lupien käyttöaste jäi aikaisempia vuosia alhaisemmaksi poikkeuksellisen heikkojen lumiolojen johdosta. Ilveksen metsästys tapahtuu tyypillisesti lumijälkien perusteella, mutta kuluvana talvena suurimmalla osalla toimialuetta on kattava lumipeite ollut vain muutaman viikon ajan, ja tällöinkin lunta on ollut poikkeuksellisen ohuelti.

Myönnetyt luvat suunnattiin ilveksistä kertyneiden havaintojen ja muun muassa pentuemääräarvion perusteella tiheimmille ilvesalueille. Annettujen suositusten mukaisesti saaliiksi saadut ilvekset olivat useissa tapauksissa yksilöitä, joiden oli todettu säännöllisesti liikkuneen asutuksen tuntumassa.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos antaa myöhemmin keväällä arvionsa ilveskannan koosta. Kannanarviointi perustuu petoyhdyshenkilöverkoston kirjaamiin ilveshavaintoihin, joista erityisesti pentuehavainnot ovat kannan arvioinnin kannalta tärkeitä. Vähäluminen talvi on kuitenkin haitannut myös havaintojen tekemistä.

Suomen riistakeskuksen Satakunnan toimialueeseen kuuluu Satakunnan maakunta sekä Kihniön, Parkanon, Ikaalisten, Hämeenkyrön, Sastamalan, Punkalaitumen ja entisen Viljakkalan kuntien alueet Pirkanmaalta. Suurpetoyhdyshenkilöiden yhteystiedot löytyvät Suomen riistakeskuksen ylläpitämästä Riistawebistä.

Lisätietoja

Impola, Antti

  • Riistapäällikkö, Satakunta
  • Riistaneuvostot
  • 029 431 2321
  • antti.impola@riista.fi

Laaja, Reima

  • Riistasuunnittelija, Satakunta
  • Suurriistavirka-apu (SRVA)
  • 029 431 2322
  • reima.laaja@riista.fi