Siirry sisältöön

Ruokintavilja ei saa sisältää hukkakauraa

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira:

Riistan, erityisesti peurojen ja kauriiden, talviruokintaan käytetään paljon viljaa. On kuitenkin aina muistettava tarkistaa, sisältääkö rehu hukkakauraa. Missään tapauksessa ruokintapaikalla ei saa tarjota esimerkiksi viljan esipuhdistaja- tai lajittelujätettä.

On todistettu asia, että riistaeläimet levittävät hukkakauraa. Usein ensimmäiset hukkakaurat löytyvät niiden kulkureitiltä tai ruokailupaikoilta pellon syrjäisimmistä osista metsien reunoilta. Hukkakauran siemen läpäisee helposti elimistön itämiskykyisenä. Ruokintapaikoilla vierailee aina myös lintuja ja hukkakauran leviäminen niidenkin kautta on todellinen riski.

Hukkakauran siemen kannattaa opetella tunnistamaan ja ruokinnassa käytettävä rehuerä kannattaa tutkia tarkkaan.  Hukkakaurainen erä  pitää heti hylätä. Jos on epävarmuutta asiasta, kannattaa epäilyttävät siemenet lähettää yhteystietoineen Eviran siementarkastusyksikköön (PL 111, 32201 Loimaa), kuoreen merkintä ”Hukkakauranäyte”. Tunnistus on ilmainen.

Hukkakauralaki ja -asetus kieltävät yksiselitteisesti hukkakauran leviämisriskiä aiheuttavat toimenpiteet. Tahallisesta hukkakauran levittämisestä voi joutua myös vastuuseen. Leviämisriski on todellinen ja yksikin yksilö esimerkiksi siemenviljelyksellä aiheuttaa suuret tappiot, koska viljelys hylätään tarkastuksessa. Lisäksi naapuruussuhteet voivat olla koetuksella. On tapauksia, joissa metsästysvuokrasopimuksia on jopa sanottu irti.

Tietoa hukkakaurasta ja sen tunnistamisesta Eviran sivuilla