Siirry sisältöön

Riistakeskus myönsi poikkeusluvan susien karkottamiseen Pohjois-Karjalassa

Suomen riistakeskus myönsi poikkeusluvan susien karkottamiseen Polvijärven ja Outokummun alueelle. Kaksi sutta on syksyn aikana käynyt toistuvasti asuttujen talojen ja tuotantorakennusten pihoissa. Syyskuun alusta lähtien pihakäyntejä on ollut 27 kpl. Lisäksi sudet ovat aiheuttaneet kaksi tuotantoeläinvahinkoa ja yhden koiravahingon.

Kyseisellä alueella on ollut aiemmin poliisin myöntämä karkotuslupa, jolla susia on karkotettu kerran.

Juuri päivitetyn susikannan hoitosuunnitelman mukaan ihmisarkuutensa menettänyt susi voi aiheuttaa uhkaa ja/tai vaaraa ihmisten turvallisuudelle. Tilanteet ja suden käyttäytyminen, joista suden ihmisarkuuden menettäminen voisi olla pääteltävissä, ovat jaoteltavissa neljään kategoriaan; huolta aiheuttava susi, mahdollista uhkaa aiheuttava susi, uhkaa tai vaaraa aiheuttava susi ja vakavaa vaaraa aiheuttava susi. Ensimmäisen ja toisen kohdan mukaisissa tapauksissa riistakeskus päättää karkotustoimenpiteistä.

Poikkeuslupapäätöksen mukaan ensisijaisena keinona on karkottaa sudet. Jos karkotus ei tuota haluttua tulosta, vaan susi tai sudet palaavat piha-alueelle, on poikkeusluvalla mahdollista pyytää yksi susi. Lupa on voimassa kolme viikkoa.

Lisätietoja riistapäällikkö Juha Kuittinen 029 4312291