Siirry sisältöön

Radioluvat kuntoon ennen metsästyskauden alkua

Yhä useamman metsästäjän perusvarusteisiin kuuluu nykyisin VHF-radiopuhelin ja koiratutka. Metsästyskauden lähestyessä onkin aika huolehtia, että metsällä käytettyjen laitteiden radioluvat ovat kunnossa. Metsästysradion hallussapito edellyttää voimassaolevaa radiolupaa, ja laitteita saa käyttää vain niille varatuilla taajuuksilla. Viranomaisten edustajat tarkastavat radiolupia koko metsästyskauden ajan.

Metsästyksessä voidaan käyttää yhteydenpitoon luvanvaraisia VHF-radiopuhelimia, jotka toimivat 68–72 MHz:n taajuusalueella. Kyseinen taajuusalue on suunnattu kaikille harrastustoimintaan tarkoitetuille radiopuhelimille, sen käyttäjiä ovat metsästäjien lisäksi esimerkiksi moottoriurheilijat, vapaaehtoinen pelastuspalvelu ja tiepalvelu. Metsästyskoirien seurantaan käytetty luvanvarainen jäljitys- ja seurantalähetin eli koiratutka toimii puolestaan 155 MHz:n taajuusalueella. Viestintävirasto myöntää radioluvat laitteille, ja niitä saa käyttää ainoastaan tarkoitukseen varatuilla taajuuksilla. Tavoitteena on taata kaikille taajuuksien käyttäjille sujuvat yhteydet.

Viestintäviraston ohella myös poliisi ja rajavartiolaitos voivat tarkastaa radiolupia muun metsästyksen valvonnan yhteydessä läpi metsästyskauden. Radiolupa on pyydettäessä esitettävä viranomaisten edustajalle, joten lupa on hyvä olla metsällä mukana.

Lupaa VHF-radiopuhelimelle tai koiratutkalle voi hakea Viestintävirastonsähköisessä asiointipalvelussa. Radioluvan voi hakea ja tulostaa itsepalveluna tunnistautumalla sähköisesti palveluun. Hakemuksen voi palvelun kautta lähettää käsiteltäväksi myös ilman tunnistautumista, jolloin myönnetty radiolupa postitetaan hakijalle Viestintävirastosta.

Alkuperäinen tiedote Viestintäviraston verkkosivuilla

Lisätietoa harrastuskäyttöön tarkoitetuista VHF-radiopuhelimista ja koirilla käytettävistä jäljitys- ja seurantalaitteista