Siirry sisältöön

Pohjois-Karjalaan poikkeusluvat 204 karhun metsästämiseen

Suomen riistakeskus on myöntänyt Pohjois-Karjalaan poikkeusluvat 204 karhun metsästämiseen. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen mukaan saaliiksi saatavien karhujen enimmäismäärä saa olla alkavana metsästysvuonna koko maassa 457 yksilöä.

Lupa-alueittain poikkeusluvat jakautuvat Pohjois-Karjalassa siten, että Lieksassa voidaan metsästää 52 karhua, Keski-Karjalan lupa-alueella 40, Joensuu-Eno lupa-alueella 30, Ilomantsissa 25, Ylä-Karjalan alueella 25, Tuupovaarassa 15, Juuassa 6, Polvijärvellä 6 ja Liperi-Outokumpu lupa-alueella 5 karhua.

Lupamäärä on suurempi kuin aikaisemmilla metsästyskausilla. Pohjois-Karjalan riistaneuvosto on asettanut karhukannan hoidon tavoitteeksi kannan pienentämisen. Pohjois-Karjalassa on viimeisen kolmen vuoden aikana metsästetty poikkeusluvilla vuosittain keskimäärin 138 karhua. Kaikki luvat ovat tulleet vuosittain käytetyiksi. Metsästettyjen karhujen määrä ei ole riittänyt tavoiteltuun kannan pienentämiseen, vaikka voimakkain kannan kasvu onkin taittunut. Luonnonvarakeskus on arvioinut Pohjois-Karjalan alueen karhukannaksi 560 – 580 yli vuoden ikäistä karhua. Pentutuotoksi kuluvalle vuodelle on arvioitu 150 pentua.

Lupia myönnettäessä on huomioitavana seikkana pidetty myös hirvikannan tilaa suhteessa karhukantaan. Riistantutkimuksen tuottamien tietojen mukaan karhun saalistuksella on Pohjois-Karjalassa suurempi vaikutus hirven vasojen kuolleisuuteen kuin hirvenmetsästyksellä.

Karhun metsästyskausi alkaa 20.8. ja päättyy lokakuun lopussa.

Lisätietoja

Kuittinen, Juha

  • Riistapäällikkö, Pohjois-Karjala
  • Eettinen metsästys
  • 029 431 2291
  • juha.kuittinen@riista.fi