Siirry sisältöön

Pohjois-Karjalaan poikkeusluvat 20 ilveksen pyyntiin

Suomen riistakeskus on myöntänyt Pohjois-Karjalaan luvat 20 ilveksen kannanhoidolliseen poikkeuspyyntiin. Edellisellä metsästyskaudella lupia oli myönnetty maakuntaan 31. Riistakeskus on kohdentanut luvat maakunnan vahvimmille ilvesalueille.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Pohjois-Karjalan ilveskanta on ennen metsästyskauden alkua 190-220 aikuista yksilöä. Kanta on hieman laskenut, sillä vuotta aiemmin vastaava arvio oli 215-235 yksilöä. Luonnonvarakeskuksen tekemä arvio ilvesten määrästä perustuu petoyhdyshenkilöiden tarkastamiin ja kirjaamiin havaintoihin. Vuonna 2021 arvioitiin Pohjois-Karjalan alueella liikkuneen 32-37 ilvespentuetta. Vastaava luku vuonna 2020 oli 36-39.

Ilvespentueita on maakunnassa havaittu eniten Juuassa, Lieksassa, Kiteellä ja Ylä-Karjalassa.

Luke arvioi, että Suomessa elää ennen metsästyskauden alkua 2 150–2 405 yli vuoden ikäistä ilvestä. Arvion mukaan ilveskanta kasvoi hienoisesti edelliseen arvioon verrattuna. Viimeisimmän arvion mukaan Suomessa oli yli 400 Ilvespentuetta. Kannanhoidollisen metsästyksen saalis oli viime kaudella 306 ilvestä.

Poikkeuslupaharkintaa ohjasi ilveksen ja suden kannanhoidollisesta metsästyksestä tulleet oikeusratkaisut. Lupahakemusten käsittelyssä arvioitiin hakemusalueittain ilveskannan kokoa ja verotuksen tasoa Luonnonvarakeskuksen (Luken) tuottaman pentueaineiston perusteella. Poikkeuslupakynnys ei ylittynyt, jos alueelta oli kirjautunut Luken tuottamaan pentuekarttaan yksi tai ei lainkaan pentue-elinpiirejä. Kielteisiä päätöksiä tehtiin tämän johdoista merkittävästi aiempia vuosia enemmän.

Ilveksen metsästyskausi alkaa joulukuun alussa ja päättyy helmikuun lopussa.

Lisätietoja

Nyholm, Kai-Eerik

  • Riistasuunnittelija, Pohjois-Karjala
  • 0294312295
  • kai-eerik.nyholm@riista.fi