Siirry sisältöön

Pohjois-Karjalaan poikkeusluvat 114 karhun metsästämiseen

Suomen riistakeskus on myöntänyt Pohjois-Karjalaan poikkeusluvat 114 karhun metsästämiseen. Lupamäärä on 23 kpl pienempi kuin metsästyskaudella 2018. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen mukaan saaliiksi saatavien karhujen enimmäismäärä saa olla alkavana metsästysvuonna koko maassa 313 yksilöä. Poronhoitoalueen ulkopuolella määrä on 228, josta Pohjois-Karjalaan myönnetään puolet.

Lupa-alueittain poikkeusluvat jakautuvat Pohjois-Karjalassa siten, että Ilomantsissa voidaan metsästää 28 karhua, Lieksassa 26, Keski-Karjalan lupa-alueella 21, Joensuu-Eno lupa-alueella 12, Nurmeksessa kahdeksan, Tuupovaarassa seitsemän, Valtimolla neljä, Liperi-Outokumpu lupa-alueella neljä, Juuassa kaksi ja Polvijärvellä kaksi karhua.

Kahdella edellisellä metsästyskaudella poikkeuslupia karhun metsästykseen on kohdennettu voimakkaasti Ilomantsin ja Lieksan alueille karhukannan pienentämiseksi ja hirvikantojen vahvistamiseksi. Näillä alueilla petoyhdyshenkilöiden kirjaamien karhuhavaintojen määrä onkin vähentynyt edellisvuosista. Poikkeusluvat tälle metsästyskaudelle on jaettu tasaisemmin maakunnan eri lupa-alueille. Poikkeuslupien määrä pienenee Ilomantsin ja Lieksan alueilla. Keski-Karjalan alueella lupamäärä lisääntyy yhdellä ja muilla seitsemällä lupa-alueella poikkeuslupien määrä on sama kuin kaudella 2018.

Riistakeskus on lupia myöntäessään huomioinut karhukannan tihentymät ja karhun aiheuttamien kotieläin- ja maatalousvahinkojen kehityksen. Pohjois-Karjalassa karhun arvioitiin aiheuttaneen korvattavia maatalous- ja kotieläinvahinkoja viime vuonna 47 000 euron edestä. Vahinkomäärät pienentyivät selvästi vuodesta 2017, jolloin vahinkojen yhteissumma oli 141000 euroa.

Lupia kohdennettaessa on huomioitavana seikkana pidetty myös hirvikannan tilaa suhteessa karhukantaan.

Luonnonvarakeskus on arvioinut Pohjois-Karjalan alueen karhukannaksi 450 – 470 yli vuoden ikäistä karhua. Pentutuotoksi on arvioitu 110 pentua. Vuotta aiemmin arvio oli 500 – 540 yli vuoden ikäistä karhua ja arvio pentutuotosta 130.

Vuonna 2018 Pohjois-Karjalaan myönnettiin poikkeusluvat 137 karhun metsästämiseen. Kaikki luvat tulivat käytetyksi.

Karhun metsästyskausi alkaa 20.8. ja päättyy lokakuun lopussa.

Lisätietoja perjantaina 12.7. klo 13-15 riistapäällikkö Juha Kuittinen 029 4312291