Siirry sisältöön

Norjassa pannoitettu susi vaelsi yli 1000 kilometriä Suomeen

Norjassa viime talvena GPS-pannoitettu nuori urossusi on tehnyt maailmanennätyksen vaeltamalla synnyinreviiriltään linnuntietä yli 1000 kilometrin päähän Suomen Lappiin.

Susi pannoitettiin helmikuussa osana skandinaavista susitutkimusprojekti Skandulvia Norjan Hedmarkissa, josta se aloitti pitkän vaelluksensa kohti pohjoista huhtikuun puolivälissä. Kesän kuluessa se liikkui määrätietoisesti läpi Pohjois-Ruotsin ja ylitti Tornionjoen Kolarin kohdalla elokuussa. Sen jälkeen nuori pantasusi on liikkunut Suomessa Kittilän, Sodankylän ja Inarin kuntien alueilla.

Nuoren urossuden liikkeistä Suomessa on saatu paikkatietoa Skandulv-projektin kautta, ja sitä on välitetty tiedoksi alueella toimiville paliskunnille, Metsähallitukselle, riistanhoitoyhdistyksille ja kuntien maaseutuelinkeinoviranomaisille. Erityistä mielenkiintoa tämän suden pitkään vaellukseen tuo se, että se on aiemmin Suomesta Skandinavian susipopulaatioon siirtyneen urossuden F2-sukupolven jälkeläinen. Toisin sanoen sen isoisä on lähtöisin Tornionjoen itäpuolelta.

Pantasuden ennätystaipaleesta uutisoi ensimmäisenä Aftenposten.