Siirry sisältöön

MMM: Ylämaan koirasudet uhka Suomen susikannalle – koirasudet poistettava luonnosta

Ylämaan susilaumassa on havaittu ainakin neljä koirasutta. Maa- ja metsätalousministeriö kannustaa metsästäjiä hakemaan poikkeuslupaa näiden koirasusien poistamiseksi luonnosta. Koirasudet ovat uhka susikannan geneettiselle puhtaudelle.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tammikuussa 2023 tekemien DNA-analyysien perusteella Lappeenrannan Ylämaan laumassa on ainakin neljä koirasutta. Tulos pohjautuu marras-joulukuussa 2022 Ylämaalta kerättyihin uloste- ja karvanäytteisiin. (Luken tiedote 19.1.2023 (luke.fi)

Koirasusi on haitallinen vieraslaji, joka uhkaa Suomen susikannan elinvoimaisuutta. Risteymät saattavat myös sietää ihmistä enemmän kuin puhtaat sudet. Koirasudet on poistettava luonnosta, jotta ne eivät pääse lisääntymään ja risteytymään susien kanssa. Tämä on susikannan suojelun kannalta merkittävää.

Koirasuden ja suden tunnistaminen voidaan tehdä varmuudella vain DNA-analyyseilla. Koirasuden poistaminen luonnosta vaatii käytännössä aina poikkeuslupaa, vaikka koirasusi on haitallinen vieraslaji. Maa- ja metsätalousministeriö vetoaa paikallisiin metsästäjiin, että he hakisivat pikaisesti lupia koirasusien poistamiseksi. Metsästäjien oikeusturvan kannalta on selkeintä, että risteymien poisto tehdään Suomen riistakeskuksen myöntämällä poikkeusluvalla. Tällä hetkellä lainsäädännössä ei ole risteymien poistamiseksi muuta keinoa. Laki vaatiikin tältä osin kehittämistä.

Samalla ministeriö vetoaa suojelujärjestöihin, että nämä pidättäytyisivät valittamasta haetuista poikkeusluvista. Luonnossa olevien koirasusien poistaminen on äärimmäisen tärkeää Suomen susikannan suojelun kannalta.

Ylämaan koirasusilauma elää pääasiassa Venäjällä, mutta liikkuu välillä rajan yli Suomen puolelle. Tämä asettaa haasteita metsästykselle ja siksi olisikin tärkeää, että risteymien poiston tekisivät alueensa tuntevat paikalliset metsästäjät.

Susihavainnot ja aiemmat DNA-analyysien tulokset löytyvät Luken luonnonvaratiedon karttapalvelusta (luonnonvaratieto.luke.fi). Suomen susikannasta maaliskuussa 2022 voi lukea Luken kanta-arvioraportista (jukuri.luke.fi).

Koirasusi Suomessa 

Koirasusi on Suomessa haitallinen vieraslaji, ja mahdolliset risteymät on tärkeää tunnistaa susikannan geneettisen puhtauden suojelemiseksi. Luonnonvarakeskus analysoi osana vuosittaista kannanseurantaa susien DNA-näytteet myös mahdollisten risteymien osalta. 

Jos luonnossa epäilee ulkonäön perusteella risteymää, tulisi kansalaisen välittää tieto tästä yksilöstä paikalliselle suurpetoyhdyshenkilölle sekä Suomen riistakeskukselle. Epäillystä risteymäyksilöstä pyritään eri tahojen yhteistyöllä hankkimaan uloste-, virtsa-, veri- tai karvanäyte DNA-määrityksiä varten. Luonnossa havaittu ja DNA:n perusteella todennettu risteymäyksilö tulee poistaa luonnosta Suomen riistakeskuksen päätöksellä. 

Lisätietoja

Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Sami Niemi, puh. +358295 162 391, sami.niemi(at)gov.fi

Lisätietoja Luonnonvarakeskuksesta (DNA-analyysit, koirasudet ja Suomen susikanta):

Erikoistutkija Mia Valtonen, puh. +358295322428, mia.valtonen(at)luke.fi
Ohjelmajohtaja Katja Holmala, puh. +358295327206, katja.holmala(at)luke.fi