Siirry sisältöön

MMM: Asetus metsähanhen metsästyskiellosta voimaan 20.8. – Ylä-Lappi rauhoituksen piiriin

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote, 11.8.2022

Metsästyskaudella 2022-2023 metsähanhen metsästys on sallittua rajattuina aikoina ja rajatuilla alueilla Lapin maakunnassa sekä Itä-Uudeltamaalta Pohjois-Karjalan eteläosiin ulottuvalla tundrametsähanhien muuttoalueella. Muutoin metsähanhen metsästys on kielletty. Rajoituksilla halutaan varmistaa, että metsähanhikanta elpyisi ja metsästyksen säätely noudattaa kestävän käytön periaatetta.

Metsähanhen alalajeista taigametsähanhen kanta on osoittanut voimakasta vähenemistä 1990-luvulta saakka. Metsähanhikannan suojelemiseksi metsähanhen metsästyskieltoa jatketaan alkavana metsästysvuonna pääosin viime vuoden tapaan. Metsästys halutaan kuitenkin rajatusti mahdollistaa, jotta arvokas eränkäyntiperinne saa säilyä. Asetuksen sallima metsästys kohdistuu pääosin metsähanhen toiseen alalajiin, elinvoimaiseen tundrametsähanheen.

Metsähanhen metsästys on sallittua 20.8. klo 12 ja 27.8. välisenä aikana Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia, peltoja ja valtatien E8:n merenpuoleisia alueita. Ravintohoukuttimen käyttö on kielletty ja metsästäjäkohtainen saaliskiintiö on enintään yksi metsähanhi vuodessa. Edellä mainitut kunnat rajattiin pois sallitusta metsästysalueesta asetuksesta saatujen lausuntojen perusteella, sillä näillä alueilla metsähanhikanta on Luonnonvarakeskuksen lentolaskentojen ja merkintöjen perusteella erityisen heikko.

Lisäksi metsähanhen metsästys on sallittua 1.10.–30.11. Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakunnissa, Etelä-Savon maakuntaan kuuluvissa Enonkosken, Puumalan, Savonlinnan ja Sulkavan kunnissa, Pohjois-Karjalan maakuntaan kuuluvissa Kiteen, Liperin, Rääkkylän ja Tohmajärven kunnissa, Päijät-Hämeen maakuntaan kuuluvissa Iitin ja Orimattilan kunnissa sekä Uudenmaan maakuntaan kuuluvissa Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Porvoon ja Pukkilan kunnissa.

Tutustu asetukseen metsästyksen rajoittaminen ja ministeriön asetukset (mmm.fi) -sivulla