Siirry sisältöön

Mikä on ollut viime aikojen paras luontoteko?

Etsimme jälleen parasta luontotekoa Suomen luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämiseksi. Auta Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n Suomen komiteaa löytämään henkilö, yhteisö tai yritys, joka on onnistunut turvaamaan suomalaisen luonnon elinvoimaisuutta ja ekosysteemipalvelujen toimivuutta. Jätä ehdotuksesi 8.12. mennessä!

IUCN, International Union for Conservation of Nature, on maailman vanhin ja laajin globaali ympäristöjärjestö ja -verkosto. IUCN:n suomalaisia jäseniä ovat Suomen valtio, jota edustaa ympäristöministeriö, sekä Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF Suomi, Natur och Miljö, Suomen riistakeskus, BirdLife Suomi ja Korkeasaaren eläintarha.

Tällä kertaa haluaisimme löytää luontoteon, joka vaikkapa vapaaehtoistyön avulla on innostanut erilaisia väestöryhmiä – lapsia, nuoria, eläkeläisiä, työttömiä tai uusia suomalaisia – ymmärtämään luonnon suojelun merkitystä ja siten edistämään uhanalaisten lajien tai ekosysteemien suojelua. Aihe kytkeytyy Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n aloitteeseen Inspiring a New Generation, jolla halutaan auttaa eri-ikäisiä ihmisiä löytämään yhteys luontoon.

Paras luontoteko voi olla esimerkiksi käytännön luonnonsuojelutyötä, viestintää, ympäristökasvatusta, tutkimusta tai yritystoimintaa. Se on yksittäinen teko tai hanke, joka on saatu päätökseen vuosina 2015–2016. Paras luontoteko täyttää ainakin yhden näistä kriteereistä:

  • Luonnon monimuotoisuuden suojelun ja kestävän käytön tunnettuus on lisääntynyt.
  • Luontoon kohdistuvat paineet ovat vähentyneet.
  • Luonnon monimuotoisuuden tila on parantunut.
  • Luonnosta saatavien hyötyjen toimivuus on turvattu.
  • Osallistava suunnittelu, tietojen hallinta ja toimintakyvyn kasvu on lisännyt luonnon monimuotoisuuden suojelua.

Kilpailun voittajan julkistaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen Helsingissä helmikuun 2017 alussa. Voittajan julkistus on yksi maamme itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden (Suomi 100) virallisen Luonnon päivät 2017 -ohjelmahankkeen tapahtumista.

Kilpailuaika päättyy torstaina 8.12.2016. Ehdokkaita voi esittää vain sähköisellä lomakkeella.

Lomake ja lisätiedot ympäristöministeriön sivulla