Siirry sisältöön

Metsästyskoirien ohjaamista riistan perässä rajavyöhykkeelle vältettävä

Rajavartiolaitos kehottaa metsästäjiä välttämään koirien irti päästämistä aivan rajavyöhykkeen tuntumassa. Riistaeläimet usein kaikkoavat metsästystä Venäjän federaation alueelle ja koirat seuraavat eläimiä yli valtakunnan rajan. Näin tapahtuu vuosittain kymmenille koirille Lapin, Kainuun, Koillismaan, Pohjois-Karjalan ja Kaakkois-Suomen alueella karhun ja hirven metsästyksen yhteydessä.

Harhautuneet metsästyskoirat saadaan yleensä takaisin joko niiden palatessa Suomen puolelle itsenäisesti tai Venäjän federaation turvallisuuspalvelun rajavartioviranomaisten kanssa tehdyn yhteistyön tuloksena. Joissakin yksittäisissä tapauksissa koirat ovat kuitenkin jääneet kokonaan palaamatta.

Kaikki Venäjän federaation alueelle harhautuneet koirat saatetaan Suomessa eläinlääkäreiden tietoon. Eläinlääkäreiden arvioinnin mukaan koirat on tarvittaessa toimitettava tarkastukseen eläintautien leviämisen estämiseksi. Eläinlääkärit määräävät mahdolliset koirille suoritettavat jatkotoimenpiteet.

Koiralla metsästäviä kehotetaan merkitsemään koiran pantaan tai valjaisiin selkeästi omistajan yhteystiedot ennen metsästyksen aloittamista. Kun rajavartiolaitoksen partio kohtaa rajavyöhykkeellä irti olevan koiran, jonka omistajaa ei tunneta tai on syytä epäillä koiran käyneen Venäjän federaation alueella, toimitetaan se löytöeläintarhaan.

Jos omistaja huomaa koiransa kadonneen valtakunnan rajan läheisyydessä, asiasta pyydetään ilmoittamaan:

  • Lapin maakunnan alueella Lapin rajavartioston johtokeskukseen, 071 872 5010
  • Kainuun ja Koillismaan alueella Kainuun rajavartioston johtokeskukseen, 071 872 4010
  • Pohjois-Karjalan alueella Pohjois-Karjalan rajavartioston johtokeskukseen, 071 872 3010
  • Kaakkois-Suomen alueella Kaakkois-Suomen rajavartioston johtokeskukseen, 071 872 2010

Rajavartiolaitos muistuttaa metsästyskauden käynnistyessä myös Venäjän federaation alueelle matkustavia siitä, ettei aseita ja aseiden patruunoita saa viedä maahan ilman lupaa. Venäjän federaation turvallisuuspalvelun rajaviranomaiset puuttuvat kansallisen lainsäädännön mukaisesti rajatarkastusten yhteydessä löytyviin luvattomiin aseisiin ja patruunoihin. Metsästystä harrastavien matkustajien on syytä kiinnittää huomiota siihen, ettei esimerkiksi auton peräkonttiin tai säilytyslokeroihin ole jäänyt yksittäisiä patruunoita. Matkustaja voi omalla ennakoivalla toiminnallaan merkittävästi vaikuttaa mahdollisimman sujuvaan rajanylitykseen.

Lue tiedotteet Rajavartiolaitoksen sivuilta: