Siirry sisältöön

Metsästyskoirien käyttö poronhoitoalueella

Paliskuntain yhdistys tiedottaa:

Pohjoisen laajat erämaat houkuttelevat vuosittain runsaasti metsästäjiä poronhoitoalueelle. Metsästettäessä poronhoitoalueella tulee noudattaa erityistä huolellisuutta ja varovaisuutta erityisesti koirien kanssa. Metsästyskoirat aiheuttavat vuosittain porovahinkoja, yleisimmin ajamalla tai repimällä poroja ja hajottamalla koottuja tokkia. Vahinkoja saavat aikaan etenkin suuret hirvikoirat ja pohjoisessa myös kanalintujen metsästykseen käytettävät koirat.

Porovahinkojen riski moninkertaistuu aina, kun irrallaan on samanaikaisesti kaksi tai useampia koiria. Poronhoitoalueella metsästettäessä tulisi käyttää korkeintaan yhtä hallinnassa olevaa ja poroihin tottunutta koiraa kerrallaan. Poroja ajavaa tai porovahingon jo aiemmin aiheuttanutta koiraa ei tule käyttää metsästyksessä poronhoitoalueella.

Metsästystä ja erityisesti koirien käyttöä tulee välttää alueilla, joilla porotyöt ovat käynnissä. Porotyöt alkavat syyskuun loppupuolella. Ajantasaisen tiedon käynnissä olevista töistä saa paliskuntien poroisänniltä. Porovahingon sattuessa siitä tulee ilmoittaa paliskunnan poroisännälle ja poliisille. Poroisäntien yhteystiedot löytyvät Paliskuntain yhdistyksen verkkosivuilta.

Hyvällä yhteistyöllä pohjoisen luonnossa liikkuminen on kaikille osapuolille miellyttävä kokemus.

Paliskuntain yhdistyksen sivut