Siirry sisältöön

Metsästysaseen hankinta mielessä? – hae lupa poliisilta hyvissä ajoin

Metsästäjiä on tapana muistuttaa keväällä aselupien hakemisesta riittävän ajoissa, jotta metsästäjä ehtii saada luvan poliisilta, hankkia aseen ja harjoitella sillä riittävästi ennen metsästyskautta. Myös turvallisuuden vuoksi on tärkeää, että metsällä ase on tuttu ja sen oikea käsittely on ”selkäytimessä”. Ja ennen kaikkea, että asenne turvallisuusasioihin on kohdallaan!

Aseluvan hankinta vie oman aikansa. Poliisilaitoksilla käsittelyajat vaihtelevat ja joillakin laitoksilla on esimerkiksi haastatteluihin pitkiäkin jonoja, erityisesti syksyllä metsästyskauden alla. Aseluvan hakemista ei siksi kannata jättää kesään tai alkusyksyyn. Hakemuksen voi jättää mille tahansa poliisilaitokselle.

Hakemuksen jättämistä varten aselupaa hakevan tulee varata aika poliisin ajanvarausjärjestelmästä, sillä koronan vuoksi asian hoitaminen jonottamalla ei välttämättä edes onnistu. Poliisin kaikissa toimipaikoissa ei käsitellä aselupa-asioita, mikä kannattaa tarkistaa poliisin nettisivuilta kyseisen laitoksen kohdalta. Asia selviää myös sähköisen ajanvarauksen kautta. Korona-riskiryhmään kuuluville osa poliisilaitoksista tarjoaa erillisiä palveluaikoja.

 

Varaudu aina metsästysharrastuksen osoittamiseen ja mahdolliseen haastatteluun

Metsästystarkoitukseen aselupaa haettaessa hakijan tulee osoittaa metsästysharrastuksensa ja metsästysmahdollisuutensa. Metsästyskortin lisäksi esimerkiksi tositteet metsästysseuran jäsenmaksusta, mahdolliset jäsenkortit ja Oma riistan verkkoversion tulosteet metsästysseuraan ja metsästysryhmiin kuulumisesta tulee ottaa mukaan. Metsästyskortin voimassaolon ja suoritetun ampumakokeen voi esittää myös Oma riistan mobiiliversiolla.

Hakijan kannattaa ottaa mukaan myös passi tai henkilökortti henkilöllisyytensä osoittamiseksi. Samoin tulee ottaa mukaan sotilaspassi, siviilipalvelustodistus, kutsuntatodistus tai todistus palvelusta vapauttamisesta.

Poliisi haastattelee sellaiset aseluvan hakijat, jotka hakevat ensimmäistä aselupaansa ja ne, joilla on kulunut yli kymmenen vuotta edellisestä aseen hankinnasta. Myös alaikäiset henkilöt haastatellaan ja aselupaa pistoolityyppiselle käsiaseelle hakevat pääsääntöisesti haastatellaan.

Parhaat tiedot asioinnista saa paikallisen poliisilaitoksen nettisivuilta tai puhelinpalvelusta.

Poliisin yhteystiedot (poliisi.fi)

Hae aselupaa (poliisi.fi)

Ampuma-aseasiat (poliisi.fi)

Ajanvaraus (poliisi.fi)