Siirry sisältöön

Metsästys tehovalvontaan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa

Metsähallituksen ja riistanhoitoyhdistysten metsästyksenvalvojat ovat aloittaneet tehovalvonnan Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Posiolla. Valvojien yhteispartiot kiertävät syksyllä 12 riistanhoitoyhdistyksen alueella.

Metsästyksenvalvojien yhteispartiot aloittivat työnsä jo vesilintujen metsästyksen alettua, mutta valvonta tehostuu syyskuun loppua kohden. Hirvenmetsästys alkaa tänä vuonna lauantaina 26. syyskuuta.

Yhteispartiot on koettu tehokkaiksi, sillä mukana on ammattivalvoja Metsähallituksesta sekä paikalliset olot tunteva rhy:n valvoja. Yhteisvalvontaa kokeiltiin ensimmäisen kerran syksyllä 2013. Mukana yhteisvalvonnassa on 12 riistanhoitoyhdistystä (rhy):

Kainuu: Puolangan, Sotkamon, Suomussalmen sekä Hyrynsalmen-Ristijärven rhy:t

Pohjois-Pohjanmaa: Iin seudun, Kuusamon, Nivalan, Oulaisten, Piippolan seudun, Raahen seudun ja Taivalkosken rhy:t

Lappi: Posion rhy

Tavallisesti Metsähallitus valvoo metsästystä vain valtion mailla. Muuten metsästyksen valvonnasta vastaavat riistanhoitoyhdistykset. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa yhteispartiointia päätettiin jatkaa, sillä edeltävien syksyjen kokemukset olivat hyviä.

– Yhteisvalvonta on keino vastata valvontavelvoitteeseen, joka riistanhoitoyhdistyksillä on. Varsinkin siellä, missä valvontaa on ollut vaikeaa toteuttaa, Keijo Koski Nivalan rhy:stä sanoo.

Riistanhoitoyhdistysten mukaan Metsähallituksen ammattivalvojan osallistuminen yhteispartioon tehostaa valvontaa ja tuo hankaliin tilanteisiin ammattimaista otetta.

– Ja aina kun on ei-paikkakuntalainen mukana partiossa, valvontaan tulee jämeryyttä, Posion riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Martti Loukusa uskoo.

Niillä alueilla, jotka eivät ole yhteisvalvonnassa mukana, metsästyksenvalvonta jatkuu, kuten ennenkin. Valtion alueilla valvonnasta vastaavat erätarkastajat, jotka työskentelevät yhteistyötä muiden valvontaviranomaisten kanssa. Erätarkastajat eivät ole mukana yhteispartioissa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun riistanhoitoyhdistysten kanssa, vaan niihin osallistuvat Metsähallituksen kausivalvojina työskentelevät metsästyksenvalvojat.

Lisätiedot ja alkuperäinen tiedote Metsähallituksen eraluvat.fi-verkkosivulla.