Siirry sisältöön

Metsähanhen metsästystä rajoitetaan – Pyydetyistä linnuista on tehtävä saalisilmoitus

Maa- ja metsätalousministeriö on osittain kieltänyt metsähanhen metsästyksen metsästysvuosina 2017–2019. Metsästys on kokonaan kielletty suurimmassa osassa maata.

Metsähanhen metsästys on sallittu ainoastaan 1.10.–30.11. seuraavissa kunnissa:

  • Etelä-Karjalan maakuntaan kuuluvassa Lappeenrannan kunnassa,
  • Kymenlaakson maakunnassa,
  • Päijät-Hämeen maakuntaan kuuluvassa Orimattilan kunnassa,
  • Uudenmaan maakuntaan kuuluvissa Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Porvoon ja Pukkilan kunnissa

Syksyllä Suomessa liikkuu kahta eri metsähanhen alalajia. Toinen on Suomessa pesivä taigametsähanhen alalaji, joka on taantunut merkittävästi. Toinen on noin kymmenen kertaa runsaampi tundrametsähanhikanta. Rajoitusten avulla halutaan vahvistaa taigametsähanhikantaa, ja kohdistaa metsästys sen sijaan tundrametsähanhiin, jotka kulkevat Kaakkois-Suomen yli muuttomatkallaan talvehtimisalueille Keski-Eurooppaan.

Uusi saalisilmoitusvelvollisuus ja vapaaehtoinen kuvankeräys

Pyydetyistä metsähanhista on jatkossa tehtävä saalisilmoitus. Ilmoitus tehdään Suomen riistakeskukselle seitsemän vuorokauden kuluessa saaliin saamisesta. Tämä hoituu sähköisesti oma.riista.fi-verkkopalvelussa tai Suomen riistakeskuksen vahvistamalla lomakkeella.

Metsästyssaaliista pyritään selvittämään myös taiga- ja tundrametsähanhien alalajien osuudet. Metsästäjät voivat auttaa tässä lähettämällä valokuvan saaliiksi saadun metsähanhen päästä Luonnonvarakeskukseen, jossa määritellään linnun alalaji.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylitarkastaja Janne Pitkänen, p. 0295 162 338, etunimi.sukunimi@mmm.fi