Siirry sisältöön

Luonnonvarakeskus on varustanut lähettimellä 14 sutta

Luonnonvarakeskus (Luke) on varustanut GPS-pannalla 14 sutta helmi-maaliskuussa 2017. Näistä aiemmin pannoittamattomia oli 12, ja lisäksi kahden pannoitetun suden toimimaton panta vaihdettiin uuteen. Pannoitukset ovat päättyneet tältä keväältä.

Lähetinpannat asennettiin viidelle sudelle Kainuun Kuhmossa, kuudelle Pohjois-Karjalan Juuassa ja Lieksassa sekä kolmelle sudelle Pohjois-Savon Lapinlahdella ja Vieremällä. Lähettimellä varustetuista susista aikuisia on kahdeksan ja nuoria yksilöitä kuusi, ja sukupuolijakauma puolestaan: yhdeksän urosta ja viisi naarasta.

Tärkeimpänä pyyntimenetelmänä (13 sutta) käytettiin nukutusta helikopterista. Yksi susi pyydettiin moottorikelkan avulla.

Lähettimien tuottama paikannustieto on tehokas tapa selvittää susireviirin rajat. Kyseinen tieto on tärkeää, kun arvioidaan susikannan kokoa. Paikannusten avulla voidaan tutkia myös suden liikkumista suhteessa ihmistoimintoihin sekä susien tappamien hirvieläinten määrää. Lisäksi elokuusta-helmikuuhun avoimesti saatavilla olevan pantasusien liikkumistiedon avulla (5×5 km ruudun tarkkuudella) voidaan auttaa metsästäjiä vähentämään riskiä koirien joutumisesta suden hyökkäyksen kohteeksi.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Susiasioiden parissa työskentelee useita organisaatioita, työnjaon kuvaus

Suden kannanarviointia kehitetään, ja kanta-arvion julkaisuajankohta 2017

Yhteyshenkilöt

Tutkimusprofessori Ilpo Kojola, puh. 0295327411, ilpo.kojola@luke.fi

Erikoistutkija Katja Holmala, puh. 0295327206, katja.holmala@luke.fi