Siirry sisältöön

LUKE: Pannoitettujen susien sijaintitietojen päivittymisessä ongelmia – lauantaina 26.10. sijaintitiedot eivät päivity huoltokatkoksen vuoksi

Pannoitettujen susien sijaintitietojen päivittymisessä Riistahavainnot.fi-palveluun on tällä hetkellä ajoittaisia katkoksia. Katkokset ilmenevät sijaintitietojen päivittymisten myöhästymisinä. Viiveet johtuvat pääosin pannan, satelliitin ja Riistahavainnot.fi-palvelun välisistä tietoliikenneongelmista. Palveluntarjoaja (Vectronics, Saksa) selvittää syitä ja pyrkii korjaamaan vian mahdollisimman pian.

Lauantaina 26.10.2019 arviolta klo 8–18 välisenä aikana susien sijaintitiedot eivät päivity huoltokatkoksen vuoksi Riistahavainnot.fi-palveluun. Tämän katkoksen aikana pantavalmistaja (Vectronics) tekee teknisiä päivityksiä. Luonnonvarakeskus (Luke) ei ole voinut vaikuttaa lauantain katkoksen ajankohtaan. Pahoittelemme katkoksesta aiheutuvaa haittaa. Muilta osin Riistahavainnot.fi-sivusto toimii normaalisti, myös lauantaina.

Lauantain katkoksesta on ilmoitettu aiemmin 21.10. Riistahavainnot.fi-sivuston uutisissa.

Haapavedellä liikkuvan suden pannan akku on loppunut

Haapavedellä liikkuu pannoitettu susi, josta ei ole välittynyt sijaintitietoja Riistahavainnot.fi-palveluun. Kyseessä on mahdollisesti kevättalvella 2018 pannoitettu susi (Nala). Asian varmistaminen edellyttäisi dna-näytettä ja sen analysointia. Mikäli pannoituksesta on kulunut yli vuosi, pannan akku on jo loppunut, ja sen vuoksi panta ei enää välitä tietoa suden sijainnista.

Pannoissa on ohjelmoitu pudotusmekanismi, joka avaa pannan kiinnityksen suden kaulassa tietyn ajan jälkeen. Joskus panta ei heti putoa, vaikka mekanismi on jo lauennut (esim. jos kyseessä on hyvin likainen panta). Panta on kuitenkin auenneena suden kaulassa ja putoaa jossain vaiheessa.

Kaikki susilla olevat toimivat pannat ovat jatkuvasti nähtävillä Riistahavainnot.fi-sivustolla palvelun ollessa avoinna (elokuun puolivälistä helmikuun loppuun). Kunkin yksilön kohdalla näkyy lisäksi viimeisimmän paikannuksen päivämäärä, myös äskettäin lähetyksen lopettaneiden pantojen osalta.

Lisätietoa: Sirpa Thessler, Ohjelmajohtaja, puh. +358295326582, sirpa.thessler@luke.fi