Siirry sisältöön

Keski-Suomeen myönnettiin yli 3600 hirven pyyntilupaa

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevan syksyn hirvenmetsästykseen Keski-Suomen alueelle 3602 pyyntilupaa. Lupamäärä on noin 11 % pienempi kuin viime vuoden jahdissa. Valkohäntäpeuralle myönnettiin 1212 pyyntilupaa. Määrä on 17 % suurempi kuin viime vuonna. Yhdellä hirvieläimen pyyntiluvalla saa kaataa aikuisen tai kaksi vasaa. Myönnetyillä luvilla on siten mahdollista kaataa jopa 4800 hirveä. Mikäli lupia käytetään samaan malliin kuin viime vuonna, kaadetaan Keski-Suomessa tulevana syksynä noin 3800 hirveä ja 600 valkohäntäpeuraa.

Hirven pyyntilupia haettiin hirvikannan pienentymisen vuoksi noin 400 vähemmän kuin viime vuonna. Lupamäärät nousivat eniten viime vuoteen verrattuna Suolahden-Sumiaisten ja Karstulan-Kyyjärven riistanhoitoyhdistysten alueilla. Luvat vähenivät eniten Viitasaaren ja Korpilahden riistanhoitoyhdistyksissä. Eniten lupia on tulevan syksyn jahdissa käytettävissä Itä-Päijänteen (Joutsa, Luhanka) ja Jämsän seudun riistanhoitoyhdistyksissä.

Valkohäntäpeuran pyyntilupia myönnettiin ennätykselliset 1212 kappaletta. Määrä on 173 pyyntilupaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Metsäpeuran metsästys on edelleen hyvin varovaista. Lupia myönnettiin vain kolme.

Hirvieläinten metsästyksellä säädellään kantojen kokoa ja ennaltaehkäistään eläinten aiheuttamia vahinkoja. Hirvijahdissa on tavoitteena pudottaa hirvikanta Keski-Suomen alueellisen riistaneuvoston asettamaan tavoitetiheyteen 2,5–3,0 hirveä/1000 ha. Hirvikanta pieneni viime syksyn jahdin tuloksena, mutta aivan koko maakunnassa ei vielä päästy tavoitteen haarukkaan.

Hirvenmetsästys alkaa lokakuun toisena lauantaina

Varsinainen hirvijahti alkaa lokakuun toisena lauantaina 10.10.2020 ja jatkuu tammikuun puoliväliin. Hirviä on mahdollista pyytää vahinkojen estämiseksi pellolta vahtimalla jo 1.9. alkaen.

Valkohäntäpeuran metsästys voidaan aloittaa vahtimalla syyskuun alusta ja metsästys muilla menetelmillä alkaa syyskuun viimeisenä lauantaina 26.9.2020. Valkohäntäpeuran pyyntiaika jatkuu helmikuun puoliväliin asti.

Myonnetyt-hirvielainten-pyyntiluvat-2019-2020-1

 

Lisätietoja

Kursula, Olli

  • Riistapäällikkö, Keski-Suomi
  • Riistalaskennat sekä riistatiedon käyttö metsästysseuroissa
  • 029 431 2242
  • olli.kursula@riista.fi