Siirry sisältöön

Kerro mielipiteesi EU-komissiolle hyljetuotteiden myynnistä

EU-komissio haluaa tietää, mitä kansalaiset ajattelevat hyljetuotteiden myyntikiellosta.

EU kielsi vuonna 1983 tiettyjen kuutinnahkojen tuonnin. Vuonna 2009 otettiin käyttöön hyljetuotteiden yleinen markkinoille saattamista koskeva kielto kahta poikkeusta lukuun ottamatta.

Poikkeukset ovat:

  • tuotteet, jotka ovat peräisin inuiittiyhteisön tai muiden alkuperäisyhteisöjen harjoittamasta pyynnistä.
  • satunnainen hyljetuotteiden tuonti matkailijoiden tai heidän perheidensä henkilökohtaiseen käyttöön.

Jotkin Itämeren alueen EU-maat ovat raportoineet kasvavien hyljekantojen aiheuttamista vahingoista kalakannoille ja kalanpyydyksille. Maat katsovat, että asetuksesta on aiheutunut kielteisiä sosioekonomisia vaikutuksia niiden alueella, erityisesti sen jälkeen, kun lainsäädännöstä poistettiin hyljetuotteiden myyntiä koskeva poikkeus. Poikkeus salli hyljetuotteiden myynnin, jos ne olivat peräisin yksinomaan merellisten luonnonvarojen kestävää hallinnointia varten harjoitetusta pyynnistä.

Nyt EU-komissio arvioi, ovatko voimassa olevat säännöt edelleen tarkoituksenmukaisia. Erityisesti tarkastellaan niiden sosioekonomisia vaikutuksia ja vaikutuksia hyljepopulaatioihin.

Kansalaisten palaute otetaan huomioon Hyljetuotteiden kauppa – EU:n sääntöjen toimivuustarkastus -aloitteen valmistelussa.

Voit antaa palautetta rekisteröitymällä komission palveluun tai kirjautumalla käyttäen sosiaalisen median tiliäsi. Vastausaika päättyy 7.8.2024.

Lisää tietoa ja palautepalvelu Hyljetuotteiden kauppa – EU:n sääntöjen toimivuustarkastus (europa.eu)