Siirry sisältöön

Kauhajoella vietetään lauantaipäivää riistanhoidon parissa

Kauhajoen Kainastolla, Luomalankyläntien risteyksen tienoilla vietetään lauantaipäivää 26.4. kello 11–14 monipuolisten riistanhoitoaiheiden ja makkaranpaiston parissa. Tapahtumassa on mahdollista saada tietoa muun muassa riistapellon maataloustukiasioista, riistakolmiolaskennoista, riistakosteikosta ja pienpetopyynnistä kosteikolla. Paikan päällä aiheista ovat kertomassa Suomen metsästäjäliiton Pohjanmaan piirin, Suomen riistakeskus Pohjanmaan ja Pro Agrian edustajat sekä paikalliset kokeneet erämiehet.

Päivää riistanhoitoteemalla vietetään Kainaston riistakosteikon ympäristössä. Tapahtuma alkaa kello yhdeltätoista Pro Agrian Toni Tuomelan tietoiskulla riistapeltojen maataloustukiasioista, tuen hakemisesta ja tuen saamisen ehdoista. Paikan päällä on mahdollista tutustua riistapeltojen kylvökalustoon, nähtävillä on myös riistapelloilla käytettäviä siemenseoksia ja pienoislato. Riistapeltojenkin toukotyöt lähestyvät, joten nyt on hyvä aika käydä päivittämässä tietojaan. Riistapelto voi parhaillaan tarjota ruokaa monille eri eläinlajeille. Yleisimmin riistapellolta voi tavata hirvieläimiä, jäniksiä, rusakoita sekä pelto-, metsä- ja vesilintuja.

Riistakolmiolaskennoista ja riistakolmion perustamisesta kertoo Suomen riistakeskus Pohjanmaan riistasuunnittelija Juha Heikkilä. Riistakolmiolaskentojen merkitys on korostunut, kun riistakolmiolaskentojen tulosten perusteella päätetään metsäkanalintujen metsästysajoista nopean ja joustavan toimintaketjun myötä. Tuhannet metsästäjät laskevat talkoilla riistakolmioreitit elokuun alussa ja metsäkanalintujen metsästysajoista päätetään tämän tuoreen tutkimustiedon perusteella. Metsistä kertyvä riistatieto siirtyy hallintopäätökseksi jo noin kolmen viikon sisällä, kun maa- ja metsätalousministeriö antaa riistatilanteeseen perustuvan asetuksen metsäkanalintujen metsästysajoista.

Tietoiskujen jälkeen on mahdollista keskustella aiheista asiantuntijoiden kanssa tai tutustua Kainaston riistakosteikkoon. Tietoa kosteikosta, kosteikon perustamisesta, hoidosta ja pienpetojen pyynnistä sen ympäristössä voi kuulla kyseisen kosteikon perustajilta ja riistasuunnittelijalta. Tapahtuman toisena pääteemana on makkaran syönti, pannukahvin juominen ja mukava tarinointi keväisessä luonnossa. Tapahtuman järjestää Kauhajoen Metsästysseuran Kainaston kyläosaston kanssa yhteistyössä Suomen Metsästäjäliiton Pohjanmaan piiri ry. ja Suomen riistakeskus Pohjanmaa.

Lisätietoja:

Veli Kujala, toiminnanjohtaja, Suomen metsästäjäliiton Pohjanmaan piiri ry
p. 0400 515 406

Jyri Rinne, Kauhajoen Metsästysseura, Kainaston kyläosasto
p. 050 368 1001