Siirry sisältöön

Karjalankarhukoira täyttää 80 vuotta

Kotimainen suurriistakoira viettää juhlavuottaan vuonna 2016. Kahdeksan vuosikymmenen kohdalla rotu on vahvasti voimissaan ja tulevaisuus näyttää lupaavalta, sanoo Suomen Pystykorvajärjestön puheenjohtaja Eila Lautanen.

Rodun alkuperänä pidetään Komin koiraa, jota kutsuttiin myös syrjäänien koiraksi. Kantakoirat ovat kuitenkin lähtöisin Laatokan Karjalasta, Aunuksesta ja Vienasta, joissa niitä käytettiin kaiken riistan metsästykseen. Jalostus aloitettiin 1936, jolloin tavoitteeksi asetettiin vankka, suurriistaa haukkuva koira. Tällöin rodun nimeksi sovittiin karjalankarhukoira. Ensimmäisen karhukoirat rekisteröitiin kennelliiton rekisteriin 70 vuotta sitten, vuonna 1946.

Karhukoira rotuna kaikkine ominaisuuksineen on osa arvokasta suomalaista kulttuurihistoriaa ja sen vaaliminen on Kennelliiton, pystykorvajärjestön ja suomalaisten koiraväen kunnia-asia.

Karjalankarhukoira on hyvin rohkea ja peräänantamaton metsästyskoira. Se tunnetaan sitkeänä, itsevarmana, älykkäänä ja oppivana. Koira on myös fyysisesti voimakas ja se on jalostettu toimimaan itsenäisesti. Tärkeimmät käyttötavat löytyvät suurriistan metsästyksestä eli karhukoiraa käytetään apuna erityisesti hirven ja karhun pyynnissä. Karjalankarhukoiraa on perinteisesti pidetty rotuna, joka pitää metsässä hyvin yhteyttä isäntäänsä.

Jalostus tehnyt hyvää työtä

Karjalankarhukoira on terve ja pitkäikäinen rotu. Vuotuiset rekisteröintimäärät ovat viime vuosina olleet 600-700 pennun luokkaa. Jalostukseen käytetään vain terveitä, keskenään riittävän vierassukuisia koiria. Tavoitteena on pitää rodun jalostuspohja mahdollisimman laajana ja monimuotoisena ja säilyttää olemassa oleva geeniperimä.

”Rotu kuuluu Suomen Kennelliiton PEVISA- eli perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan. Karjalankarhukoiran rekisteröinti vaatii PEVISA-ohjelman  noudattamista, ja sen ehtojen täyttymistä. Pentujen vanhemmista tulee olla ennen astutusta lonkkakuvauslausunto ja voimassa oleva silmätarkastuslausunto. Yhdelle koiralle rekisteröidään korkeintaan 60 jälkeläistä”, kertoo rodun vastavalittu jalostusryhmän puheenjohtaja Katja Partanen.

Monipuolinen metsästys- ja harrastuskoira

Rotuna karjalankarhukoira on paitsi monipuolinen metsästyskoira niin myös sopeutuva, uskollinen ja rakastava perhekoira, ja se on valmis suojelemaan perhettään. Se on leikkisä ja tulee erittäin hyvin toimeen lasten kanssa. Karhukoiria pidetään sekä sisä- että ulkokoirina. Paksun turkkinsa ansiosta ne pärjäävät talviaikaan myös ulkotarhoissa, kunhan vedoton koppi on tarjolla. Karhukoiria pidetään yhä enenevässä määrin sisäkoirina ja kiinteästi mukana perheen päivittäisissä askareissa. Vaikka karhukoira on jalostettu suurriistakoiraksi, niin aktiivisena rotuna se käy moniin eri harrastuksiin metsästys- ja haukkukoekauden ulkopuolella jäljestyskokeista agilityyn. Karhukoira tarvitsee monipuolista liikuntaa eikä sitä aktiivisuutensa vuoksi suositella pelkästään seurakoiraksi. Koiranäyttelyissä karhukoira on komea ja näyttävä esitettävä, ja osa rodun harrastajista onkin hyvin aktiivista näyttelyväkeä.

Karhukoiria on viety paljon myös ulkomaille ja jalostustyö on aktiivista. Erityisesti Ruotsista löytyy vankka karhukoirapopulaatio ja yhteistyö koira-asioissa on toimivaa. Aktiivista karhukoiraväkeä löytyy myös muista Pohjoismaista sekä erityisesti Baltiasta, Puolasta, Venäjältä, Italiasta, Espanjasta, USA:sta ja Kanadasta. Rodun suosio on vankkumaton ja tulevaisuus näyttää erinomaiselta.

Juhlavuosi 2016

Suomen Pystykorvajärjestö juhlistaa karhukoiraa, ja sen historiaa monin eri tavoin vuoden aikana.

”Olemme mukana Kuopiossa Jalostuspäivillä 30.-31.1., Talvipäivillä Vantaalla 19.-20.3., Erämessuilla Riihimäellä 9.-12.6., Metsoleireillä sekä karjalankarhukoiraharrastajien omassa tapahtumassa Karhukoirapäivillä, jotka järjestetään tänä vuonna Ranualla 17.-19.6. Tapahtumissa pääsee tutustumaan rotuun, kuulemaan luentoja ja tietoa muun muassa jalostukseen liittyvistä asioista. Lisäksi tapahtumissa on myynnissä erilaisia karhukoira aiheisia tuotteita. Onpa tiedossa karhukoira Kuohukorven Missistä kertovan elokuvan ensi-iltakin”, kertoo rodun markkinointiryhmän vetäjänä aloittanut Ira Kling.

Se suvun syötti, heimon juotti, esivanhemmat elätti!

Näin laulettiin jo Kalevan kansan ajoilta peräisin olevassa kansanrunossa. Karjalankarhukoiran mustavalkoinen väri, tummien silmien palo ja olemuksen ryhdikkyys vangitsevat erämiehen katseen edelleen. Karjalankarhukoira edustaa suomalaista, pitkää ja arvokasta metsästysperinnettä aidoimmillaan.

Kuva: Vesa Seppänen

Lisätiedot:
Haastattelupyynnöt: Ira Kling, 045-8532376, Ira.kling1@gmail.com
Kuvamateriaali, logot: Janne Mustikkamaa, 040-7237700, jmustikkamaa@gmail.com

Video rodusta

Taustatietoa rodusta