Siirry sisältöön

Karhunmetsästys alkaa

Suomen riistakeskus on myöntänyt yhteensä 356 poikkeuslupaa karhun kannanhoidolliseen metsästykseen perjantaina 20. elokuuta alkavalle metsästyskaudelle. Poikkeuslupien lisäksi poronhoitoalueella voidaan kaataa alueellisen kiintiön nojalla 90 karhua, joista 20 läntisellä ja 70 itäisellä poronhoitoalueella.

Karhun kannanhoidollisen metsästyksellä säädellään kannan kokoa karhukannan hoitosuunnitelman tavoitteiden mukaisesti. Metsästys myös ylläpitää karhujen ihmisarkuutta ja vähentää vahinkoja.

– Saaliiksi päätyvät ensimmäisinä asutuksen tuntumassa liikkuvat yksilöt. Ihmispelkonsa menettäneet karhut ovat myös todennäköisimpiä mehiläis- tai rehupaalivahinkojen tekijöitä, kertoo Kainuun riistapäällikkö Marko Paasimaa.

Poronhoitoalueen alueellisilla kiintiöillä metsästävien tulee seurata karhukiintiön täyttymistä. Karhunpyynnin edistymistä voi seurata Suomen riistakeskuksen kotisivuilla osoitteessa www.riista.fi.

 

Arvokas ja kunnioitettu saalis

Karhun pyyntiin osallistuu kauden aikana tuhansia metsästäjiä. Erityisesti kauden ensimmäisinä päivinä on karhulupa-alueilla kuhinaa. Karhua metsästetään Suomessa pääsääntöisesti koirien avulla ja seurueina. Poikkeusluvansaaja huolehtii luvan laillisesta käytöstä ja seuruemetsästyksessä pakollinen metsästyksenjohtaja johtaa käytännön pyyntitapahtumaa.

Saaliiksi saadusta karhusta on tehtävä ilmoitus Suomen riistakeskukselle. Saalisilmoitukset tehdään Oma riista -palvelussa sähköisesti.

Talja ja kallo kuuluvat perinteisesti karhun kaatajalle ja saalista on nykyäänkin tapana juhlia peijaisissa. Tarkastetut lihat jaetaan pyyntiin osallistujien kesken. Jos lihat tai talja myydään, tarvitaan siihen Suomen ympäristökeskuksen lupa.

– Kiinnostus karhujahtia kohtaan on vuosi vuodelta kasvanut.  Vaikka tavoitteena on pienentää tiheimpien alueiden karhukantaa, kauden tavoitteeksi voisi asettaa kiireettömän ja ennen kaikkea turvallisen karhusyksyn.  Annetaan metsien kuninkaalle sen arvoinen jahti, Paasimaa suosittelee.

Lisätietoja

Paasimaa, Marko

  • Riistapäällikkö, Kainuu
  • Suurpetojen poikkeusluvat, lupahallintopäällikkö
  • 029 431 2232
  • marko.paasimaa@riista.fi