Siirry sisältöön

Finavia: Metsästäjän ja syysretkeilijän muistilista

Finavia on koonnut syysmatkustajan avuksi muistilistan, josta voit tarkistaa aseiden, patruunoiden, trangian ja tulitikkujen pakkausohjeet. Nämä ovat kaikki esineitä, joiden kuljettamista lentokoneessa on turvallisuussyistä rajoitettu.

Patruunat ja aseet

Patruunoiden ja aseiden kuljettamiseen on aina kysyttävä lupa lentoyhtiöltä. Paras tapa hoitaa asia, on ilmoittaa kuljetustoiveesta jo matkavarauksen yhteydessä.

Patruunoiden pakkausohjeet

Patruunat kuljetetaan ruumaan menevässä matkatavarassa. Niitä ei siis saa viedä matkustamoon käsimatkatavarana. Enimmäismäärä on viisi kiloa henkilöä kohti. Vain luokkaan 1.4S (YK-numero UN0012 tai UN0014) kuuluvat patruunat ovat sallittuja.

Patruunoiden pakkaamiseen on parasta käyttää erityistä patruunarasiaa, jotta patruunat eivät pääse liikkumaan ja hankautumaan toisiaan vasten kuljetuksen aikana. Patruunoiden alkuperäiset myyntipakkaukset ovat yleensä liian heppoisia. Ne on vahvistettava esimerkiksi teippaamalla ympäriinsä, niin että pakkauksen merkinnät näkyvät.

Patruunoita ei saa pakata panosvyöhön, jossa ei ole erillistä yksittäisen patruunan irtoamista estävää suojaa tai läppää. Patruunoita ei saa pakata aseen lippaaseen, asekoteloon tai -laukkuun

Jos mukana on vain yksi ruumaan menevä laukku, patruunat voi oikein pakattuna sijoittaa aseen kanssa samaan laukkuun.

Räjähtäviä tai sytyttäviä luoteja sisältäviä patruunoita ei saa ottaa mukaan lainkaan.

Aseiden kuljetusohjeet

Aseet kuljetetaan ruumassa. Niiden pitää olla lataamattomia ja pakattuina lujaan pakkaukseen tai erilliseen aselaukkuun. Aseen lataamattomuuden tulee olla selkeästi näkyvillä. Patruunoiden tulee olla pakattuna erilleen aseesta.

Retkikeittimet

Tyhjennä ja puhdista keitin polttoaineesta huolellisesti, niin että polttoainesydän on kuiva ja tyhjä. Tuuleta se, jotta kaikki polttoainejäämät häviävät.

Pakkaa polttoainesydän tiiviiseen pakettiin ja laita se keittimen kanssa ruumaan menevään matkatavaraan.

Polttoaineena käytettäviä palavia nesteitä ja kaasuja (kaasupatruunat) ei saa ottaa mukaan koneeseen lainkaan.

Tulukset, tulitikkuaskit ja tupakansytyttimet

Lentokoneeseen voit ottaa mukaan yhden tulitikkuaskin tai tupakansytyttimen tai sikarien sytyttämiseen tarkoitetun pistoliekki- eli roihusytyttimen henkilöä kohden. Se kuljetetaan taskussa. Älä siis pakkaa sitä käsimatkatavaraan tai ruumatavaraan. Huomaa, että roihusytytin ei saa sisältää imeytymätöntä nestemäistä polttoainetta.

Tulukset pitää pakata ruumaan menevään matkatavaraan.Suojaa ne  niin, että tuote ei vahingossa pääse synnyttämään kipinää (raapaisukivi/metalli erillään raapaisupinnasta).

Kokonaan kiellettyjä ovat: erittäin herkästi syttyvät ”strike anywhere” -tulitikut, imeyttämätöntä nestemäistä polttoainetta (muuta kuin nestekaasua) sisältävät sytyttimet, sytyttimen polttoaine ja sytyttimen varasäiliöt.

Puukot, veitset

Pakkaa puukot, linkkuveitset, monitoimityökalut ja muut terävät esineet ruumaan menevään matkatavaraan.

Varavirtalähteet

Varavirtalähde, eli niin sanottu Power bank, voi olla tarpeen metsästysmatkalla. Varavirtalähteet ovat tervetulleita lentokoneeseen käsimatkatavaroiden joukossa. Lue lisää viihde-elektroniikan ja mobiililaitteiden pakkaamisesta.

Kalastus- ja urheilutarvikkeet, paistinpannut/

Nämä tavarat on hyvä pakata ruumaan:

  • Kalastusvälineet ja uistinkoukut. Vieheet, joiden koukkujen pituus on alle kuusi (6) senttimetriä, voi kuljettaa myös matkustamossa.
  • Urheiluvälineet kuten kävelysauvat ja kiipeilytarvikkeet.
  • Paistinpannut, kattilat ja muut ruuanlaittoon tarkoitetut välineet.

Parranajovälineet ovat sallittuja käsimatkatavaroissa ja ruumassa. Käsimatkatavaroissa sallitaan muovinen parranajoväline vain, jos sen metallinen partaterä on kiinteästi muovisessa varressa kiinni.

Aerosolit kuten partavaahdot ja hiuskiinteet saa kuljettaa käsimatkatavaroissa, jos niiden pakkauskoko on alle sata millilitraa. Isommat pakkaukset kuljetetaan ruumassa.

Yli 500 millilitran aerosolipakkauksia ei saa lainkaan ottaa mukaan. Yhteensä painepakkauksia saa olla mukana enintään kaksi litraa. Varmista, että aerosolipullo on ehjä ja että suutin on suojattu korkilla tahattoman purkautumisen estämiseksi.

Hammastahnat, shampoot, pesuaineet, roll-on-deodorantit, rasvat, geelit, säilykkeet ja muut nesteet saa kuljettaa käsimatkatavaroissa, jos niiden pakkauskoko on alle sata millilitraa. Isommat pakkaukset kuljetetaan ruumassa.

Jos kuljetat alle sadan millilitran kokoisia aerosoli- ja muita nestepakkauksia käsimatkatavaroissa, pakkaa ne läpinäkyvään ja uudelleen suljettavaan yhden litran vetoiseen pussiin.

 

Artikkelin tiedot on koottu liikenteen turvallisuusviraston Trafin internetsivuilta. Alkuperäinen artikkeli julkaistu Finavian uutishuoneella ensimmäisen kerran 11.9.2014.