Itsenäisyyden Suomi 100 -juhlavuosi takana. Loppumassa myös juhlavuoden kunniaksi järjestetty Riistan vuoksi -kilpailu. Teitkö sinä toimia riistan vuoksi? Ilmoittauduitko kilpailuun? Pienilläkin teoilla voi osallistua.
Tavoitteena oli aktivoida metsästäjät ja metsästysseurat hoitamaan riistaa. Ja suomalaista luontoa. Nähtäväksi jää, miten onnistuimme? Saimmeko luotua uutta kipinää. Arkiseen työhön riistan ja ainutlaatuisen luontomme vuoksi.
Kilpailussa haimme ensisijaisesti riistan elinympäristöjen hyväksi vuonna 2017 toteutettua työtä. Toki riistan- ja luonnonhoidon monipuolisuutta ja pitkäjänteisyyttä tarvitaan.
Riistan vuoksi –blogissa kerroimme erilaisten riistan- ja luonnonhoitotoimenpiteiden valikoimasta. Pyrkimys oli avata riistanhoitovinkkejä monipuolisesti – yksittäisen metsästäjän pienistä riistanhoitotoimenpiteistä aina suurempiin seuratason luonnonhoitotoimiin.
Nyt on aika pysähtyä – miettimään mitä luonto itselle antaa? Sykähdyttäviä maisemia. Räväköitä metson lentoonlähtöjä. Teeren pulputusta pakkasaamuna. Koiran haukkua, kutkuttavaa jännitystä passissa. Tunnelmaa nuotion loimussa. Niin monia elämyksiä. Vahvoja tunteita, rikkaita muistoja.
Se koskettaa ja puhuttelee meitä. Huolta on meidän metsästäjien kannettava – luonnosta ja riistasta. Elinympäristöjen kunnosta. Ei ole liikaa puolesta puhujia. Tekijöitä tarvitaan. Metsiä tulisi hoitaa riistametsänhoidon periaattein – metsäkanalinnut huomioiden. Näytettävä muille esimerkkiä – siellä omissa metsissä. Myös pelloilla ottaa riista huomioon, ihan arkiviljelyssä. Vesilinnuistakin huolta tulee pitää. Kosteikkoja hoitamalla. Vastuuta tulisi kaikkien kantaa – yhdessä isänmaan vuoksi. Tulevaisuuteen katsoen. Vedottava on myös tunteisiin, sillä ilman niitä emme kai pärjää.