Siirry sisältöön

Tärkeät kosteikkomme

Tänään vietetään maailmanlaajuista kosteikkopäivää, jolla pyritään muistuttamaan kosteikkojen suojelutarpeista sekä näiden merkityksestä ihmisille ja eliöille. Suomesta löytyy useita kosteikkoja, joiden tila vaihtelee hyvästä uhattuun. Riistametsänhoitajalle päivä on myös merkittävä, onhan hän riistan hyvinvoinnin lisäksi eri luontotyyppien vaalija.

Kosteikot ovat oikeita ”hot spot” -ympäristöjä, jotka tarjoavat eri eliöille sekä monipuolisen elinympäristön että ravintoa. Esimerkiksi vesilinnut ovat riippuvaisia kosteikkojen tarjoamista vesikasveista ja -hyönteisistä. Eliöiden lisäksi kosteikot ovat hyvin tärkeitä ihmisille, sillä ne tarjoavat tiettyjen alueiden toimeentulon ja ehkäisevät tulvia.

Riistametsänhoitaja nauttii kosteikkojen lähellä vaeltamisesta, sillä sieltä voi aina löytyä jotakin ihmeteltävää sekä valokuvattavaa. Vesiensuojelun sekä riistan elinympäristöjen edistäminen ovat lähellä Riistametsänhoitajan sydäntä, minkä vuoksi hän tukee erilaisia kosteikkoihin liittyviä kampanjoita ja hankkeita. Yksi tällainen esimerkki on vuodenvaiheessa päättynyt ”Kosteikko Life+” -hanke, joka edisti kosteikkoalueiden kunnostamista sekä perustamista eri puolilla Suomea. Hankkeesta koottiin myös kosteikko-opas, jonka neuvoja voidaan käyttää hyväksi kosteikkoalueiden hoidossa.

”Kosteikko Life+” –hankkeeseen voi tutustua täältä.

kosteikko

Ohessa on Marko Muuttolan kuva metsäisestä kosteikosta, jonka esittely löytyy täältä.