Siirry sisältöön

Viimeistä viedään

Vuoden viimeisinä päivinä on tapana muistella kulunutta vuotta, sen onnistumisia ja pettymyksiä. Riistametsänhoitajan vuosi on ollut tapahtumarikas. Siihen mahtui monta ilahduttavaa kohtaamista ja uutta tuttavuutta. Myös riistametsänhoito edistyi pienin askelin.

 

Riistametsät videolle

Vuoden onnistumisia oli Riistametsänhoidon videoprojekti. Projektin rahoitti Suomen Metsäsäätiö.

Projektissa toteutettiin kolme videota riistametsänhoidosta. Videot on katsottavissa täältä. Materiaalille on paljon käyttöä tulevien vuosien viestinnässä ja koulutuksessa.

 

Uusia ystäviä ja kriitikoita

Riistametsänhoidon edelläkävijät –hanke oli ehdottomasti Riistametsänhoitajan vuoden parasta antia. Hanke on jatkoa Suomen riistakeskuksen aiemmille METSO-hankkeille. Kahdeksan riistasta innostunutta metsäammattilaista kasattiin keskustelemaan riistametsänhoidon menetelmien jalkauttamisesta. Kokoon saatiin huipputyyppejä.

Hankkeen päätuloksena on Riistametsänhoidon verkkokurssi. Hanke antoi kuitenkin jotain paljon enemmän. Suorapuheisten ammattilaisten ryhmä palautti toisinaan Riistametsänhoitajan kollegoineen maanpinnalle. Tällaiselle sparraukselle meillä on tarvetta!

Realismin lisäksi ryhmän kautta syntyi monta uutta kontaktia kentälle. Näitä yhteistyösuhteita tullaan vaalimaan hankkeen päätyttyä. Ilman yhteyttä käytännön metsätalouteen riistametsänhoito jää paperinmakuisiksi suosituksiksi.

 

Tuoreita ajatuksia

Toimiston arkeen vaihtelua toivat kaksi riistametsänhoidon parissa työskennellyttä korkeakouluharjoittelijaa. Vaikka Riistametsänhoitaja pitää itseään nuorekkaana, on pakko myöntää, että ikä on tehnyt tehtävänsä. Nuoret tulevaisuuden tekijät ovat viisaita. Heitä kannattaa kuunnella.

Opiskelijoiden kanssa tehtiin yhteistyötä myös opinnäytteiden parissa. Heiskasen Janne selvitti opiskelijoiden kiinnostusta riistametsänhoitoon ja Ikosen Piia valmistelee parhaillaan Pro graduaan riistametsistä.

 

Hiljaisia huhuja

Vuoden mittaan osallistuttiin useisiin tilaisuuksiin, joissa päästiin puhuman riistametsänhoidosta. Ehkä parhaiten mieleen jäi Suomen metsäkeskuksen ja Arvometsä Oy:n kanssa järjestetty koulutus talojen omalle väelle.Oli ilahduttavaa huomata, kuinka riista innosti myös Suomen metsäkeskuksen kivenkovia ammattilaisia.

Kuului vuoteen myös pettymyksiä. Osallistuttiin useampaan hankehakuun ilman tulosta ja julkaistiin tiedotteita, joista media ei innostunut. Hanketyön arkea.

Pieniä hyviä uutisia kuitenkin kuuluu jatkuvasti. Taitavat olla niitä heikkoja signaaleja. Riistametsänhoitaja uskoo, että tulevana vuonna moni asia nytkähtää eteenpäin.

 

Vanhan päättyminen tuo tilaa uudelle

Riistametsänhoitajan blogi oli vuoden 2016 kestävä projekti. Blogin viikoittaiset päivitykset päättyvät. Vanhat jutut säilyvät luettavissa. On mahdollista, että blogi päivittyy vuonna 2017, mutta selvästi aiempaa harvemmin. Vuodenvaihteet ovat onneksi yllätyksellisiä. Ehkä blogi-palstalle löytyy uusi nimimerkki uusin kujein.

Suuri kiitos kuluneesta vuodesta kuuluu lukijoille! Riistametsänhoitaja on saanut paljon kannustavaa palautetta. Ilman teitä lukijoita ei olisi blogia.

eraelamaa_orava
Seuraavaksi Riistametsänhoitaja suuntaa nuotiolle kummipojan kanssa ja juhlii tulevaa vuotta nuotiomakkaralla. Kuva: Reijo Orava.

Onnellista vuotta 2017 kaikille riistametsien hoitajille!